zondag 30 januari 2011

Jij weet niet waar je over praat

Hoeveel mensen worden vaak niet aangesproken op het feit dat ze niet weten waar ze over praten? Teveel waarschijnlijk, want iemand aanvallen op zijn onwetendheid is de beste manier om een discussie te winnen en meteen te beëindigen. Want hoe kun je bewijzen dat je wel weet waar je over praat? Dat zou namelijk betekenen dat je het hele vakgebied waar je kennis op gebaseerd is moet kennen en ter plekke actief moet hebben.

Verder lezen …

Hebben wij keuzes

Natuurlijk heeft ieder mens keuzes, de vraag is echter in welke mate wij de vrijheid hebben om die keuzes ook werkelijk te maken. Ik kan er tenslotte ook niet voor kiezen om voor altijd te stoppen met ademhalen. Dan moet ik toch echt hulpmiddelen gebruiken die mijn keuze definitief maken. De vraag is dus maar of onze keuze ruimte echt zo groot is als ons vaak voorgehouden wordt. Is het namelijk wel een keuze op de rand van het faillissement staand om een opdracht van een sociaal onwenselijke opdrachtgever af te wijzen. Is het wel een keuze kiezen tussen failliet gaan of iets doen wat je onwenselijk vindt.

Verder lezen …

zaterdag 29 januari 2011

De compartimentalisering van leven

Ieder mens heeft een leven, dat van alles omvat, maar vooral een begin en een eind. Eigenlijk houdt daar de overeenkomst tussen mensen op, als je alleen maar kijkt naar het feit dat ze leven. Ieder mens wordt geboren en gaat ook weer dood. Voor sommige elementen van dat leven kun je overeenkomsten zien, als je maar niet te precies kijkt. Want zelfs de manier waarop mensen geboren worden of doodgaan is uniek voor ieder mens. Toch hebben we kans gezien om het leven in te delen, ondanks het ontbreken van overeenkomsten op individueel niveau.

Verder lezen …

vrijdag 28 januari 2011

Originele inhoud

Als mensen iets belangrijk vinden, dan is dat wel hun uniekheid. Hoewel als ze goed zouden kijken, dan zouden ze moeten vaststellen dat hun uniekheid bepaald wordt door maar vijf procent van hun uiterlijk en persoonlijke gedrag. Eigenlijk zijn mensen voor het grootste deel uniform met een klein beetje originele inhoud. Maar of je dat erg moet vinden is natuurlijk maar de vraag. Wie het wel erg vindt dat iets niet origineel is, dat is Google.

Verder lezen …

Schuld afschuiven

In een vorig artikel gaf ik al aan dat als mensen ergens goed in zijn, dan is dat schuld afschuiven. Dat is naast het afschuiven van hun verantwoordelijkheid iets waar mensen heel goed in zijn. We hebben er zelfs allerlei technieken voor bedacht. Zo doen we aan overleg met zoveel mogelijk mensen, zodat we allemaal schuldig zijn omdat we meebeslist hebben. Verder is het vergeving vragen aan Jezus voor je zonden, natuurlijk ook een manier van schuld afschuiven. Het is na vergeving door Jezus namelijk de schuld van Jezus.

Verder lezen …

donderdag 27 januari 2011

Menselijke perfectie

We komen het iedere dag tegen de behoefte van mensen om perfect te zijn of anders in ieder geval het gevoel te hebben. Het gevolg is dat ze niet meer openstaan voor fouten van anderen, maar ook hun eigen fouten niet willen zien. Ze staan niet langer open voor het hebben van nieuwe ervaringen en leren van die ervaringen. Ze verzetten zich met hand en tand tegen het feit dat ze fouten maken en zullen bewijzen dat zij niet fout zijn of dat een fout de schuld is van iemand anders. We zien het iedere dag weer, zelfs bij mensen waar we het niet van verwachten.

Verder lezen …

woensdag 26 januari 2011

Gestructureerd leven

Als houvast voor een veilig gevoel is een gestructureerd leven natuurlijk een hele slimme aanpak. Dus kent de mens die structuur al heel lang. Al van voor de tijd dat men het leven op schrift stelde, kende men structuur. Zo is het idee van zomer, herst, winter en lente natuurlijk al veel ouder dan onze geschreven woorden. Vanaf het eerste moment dat we door hadden dat er patronen waren in het dagelijkse leven en we woorden hadden om er aan te geven, zullen we ze gebruikt hebben. Zo zullen dag en nacht een paar van de oudste woorden in het menselijke taalgebruik zijn, ook al kunnen we dat nooit zeker weten. Er is tenslotte niemand van ons bij geweest en niemand heeft het voor ons opgeschreven.

Verder lezen …

maandag 24 januari 2011

Andere culturen

Meestal als we praten over cultuur denken we aan kunstzinnige uitingen als kunstschilderen, theater, muziekoptredens en literatuur. Maar cultuur is ook het samenraapsel aan regels, normen en gedrag dat specifiek kenmerkend is voor een groep mensen. In de meeste gevallen zijn die regels, normen en gedragingen onbewust, soms zijn ze voorgeschreven. Als ze voorgeschreven zijn spreken we van rites of rituelen. De meeste culturen zijn echter gebouwd op ongeschreven regels.

Verder lezen …

zondag 23 januari 2011

Leren onder stress

Een normale hoeveelheid stress of spanning is een gezonde toestand. Het is de manier waarop ons lichaam zichzelf beschermt tegen gevaar of dat nu echt is of gedacht. Het probleem met stress is echter dat het ook bepaalt hoe het brein reageert. De hormonen die vrijkomen om ons lichaam voor te bereiden op het naderende gevaar zorgen namelijk voor een afname van bloed naar die delen van ons brein die we gebruiken om te leren. Het bloed gaat namelijk naar die delen van ons brein die we gebruiken om te vechten of te vluchten. We gaan dus eigenlijk op de automatische piloot.

Verder lezen …

zaterdag 22 januari 2011

Het is zoals ik denk

Hoeveel mensen hangen deze gedachtengang niet aan: Zoals ik denk dat het is, zo is het. Je hoeft ook geen discussie met ze aan te gaan over het onderwerp, want ze hebben al vastgesteld dat hun idee het enige juiste is. Het bekendste voorbeeld is de politiek die met een overtuiging grenzend aan zekerheid beweert dat haar oplossing de oplossing is voor de problemen van het heden. Zonder ook maar een moment in te gaan op de oorzaken voor het probleem, behalve dat de regerende partij de oorzaak is.

Verder lezen …

vrijdag 21 januari 2011

Als ik het denk

Er wordt wat afgedacht op deze planeet. Als we niet zitten na te denken over hoe we onszelf kunnen bevoordelen, dan zitten we wel te bedenken hoe we niet benadeeld kunnen worden. Of we zitten na te denken hoe we zo snel mogelijk ons werk af kunnen hebben om iets te gaan doen wat we wel leuk vinden. Of we denken dat als we het denken dat het zo is, zo zal zijn of zal ontstaan. Maar vreemd genoeg denken we zelden na over wat iets voor ons betekent tot we het kwijt zijn.

Verder lezen …

donderdag 20 januari 2011

Beleid maken

In het Nederlands gebruiken we het woordje beleid op verschillende manieren. Zo betekent het beleid vaak niet veel meer dan een verzameling regels. “Dat is ons beleid.” Wat zoveel betekent als: “Zo doen wij dat hier.” Maar we hebben het bijvoorbeeld ook over iets doen met beleid. Dan bedoelen we ermee dat we er over nagedacht hebben of voorzichtig te werk gaan. “Hij doet zijn werk met beleid.” Maar beleid is ook een mooi woord voor de plannen die de overheid heeft. “Het overheidsbeleid op het gebied van onderwijs is geen succes gebleken.”

Verder lezen …

Subtiel reclame maken

Eigenlijk zijn er maar twee vormen van reclame maken. De ene vorm is open en bloot en flamboyant reclame maken. Wat je doet moet opvallen en moet iedereen dwingen naar je te kijken. Dit is de bekende overdreven grote flitsende of flikkerende neon reclame of het supergrote billboard aan de buitenmuur. De andere vorm van reclame maken is subtiel en bedekt. Dat is de mond-op-mond reclame of de advertorial of het affiliate artikel. Daar tussenin zit natuurlijk van alles en nog wat. Maar de grote lijn is wel een tweedeling in opvallen en subtiel zijn.

Verder lezen …

woensdag 19 januari 2011

Beleid zonder middelen

Met een mooi woord als beleid duiden we vaak twee zaken aan. Het eerste is een set van regels die gehanteerd worden in een bepaalde situatie. Ons beleid is dat we onze klanten alleen gelijk geven als wij vinden dat ze gelijk hebben. Het tweede is een formulering van een plan. We hebben beleid opgesteld om het probleem van de klanten die voortdurend om gelijk vragen gelijk te geven. In de eerste betekenis van beleid heb je geen middelen nodig, behalve natuurlijk uitvoerders. Voor de tweede betekenis van beleid heb je uitvoerders en middelen nodig, behalve natuurlijk als je beleid niet veel meer is dan een verzameling regels.

Verder lezen …

maandag 17 januari 2011

Krijgen wat er niet is

Veel mensen vinden dat ze rechten hebben en op veel zaken hebben mensen ook recht. Zo hebben we als Nederlandse burgers er recht op dat ambtenaren hun werk doen zonder dat we er steeds meer voor moeten betalen. We hebben er recht op dat politici waar we op stemmen en wiens salaris we betalen naar eer en geweten en zonder last hun keuzes maken. Maar er zijn ook zaken waar we recht op menen te hebben, terwijl dat recht er niet is. Zo denken we vaak dat als wij met meer zijn dan hebben we meer recht op een snelle bediening, dan iemand die alleen is.

Verder lezen …

Reclame vraagt meer

We zijn allemaal bekend met reclame. Van het visitekaartje van onze zakelijke partner tot de complexe campagnes via meerdere kanalen het is allemaal reclame en bedoeld om de verkoop van een product te stimuleren. Nu is de kunst van goede reclame echter dat het iets moet realiseren zonder dat het mensen tegen het product in het harnas jaagt. Het moet mensen zover krijgen dat ze een product gaan kopen. Hoewel veel reclames vaak ook niet meer zijn dan een soort herinnerinkje van: Hallo wij bestaan ook nog.

Verder lezen …

zondag 16 januari 2011

Haast haastig haastiger gehaast

Herman van Veen zong het al in de jaren tachtig in zijn lied Opzij, opzij, opzij: “Maak plaats, maak plaats, maak plaats, Ik heb ongelofelijke haast.” Het lijkt er op dat het nu veel toepasselijker is dan toen het voor het eerst uitkwam. Maar het lied is eigenlijk van alle tijden. Want de mens heeft niet alleen nu haast maar gewoon altijd haast gehad. Als dat niet zo was, dan zouden we niet steeds manieren bedacht hebben om ons sneller en sneller te kunnen verplaatsen. Anders gezegd in minder tijd meer afstand afleggen.

Verder lezen …

zaterdag 15 januari 2011

De hang naar perfectie

Nu weten we allemaal dat perfectie niet bestaat. Maar toch hebben we er blijkbaar allemaal behoefte aan om perfectie na te streven. Als het niet in de vorm is van het perfecte artikel, ook nog afhankelijk overigens van wat je als norm neemt, dan is het wel in de vorm van de behoefte om perfect Nederlands te schrijven. Het bijzondere is echter dat we allemaal de hang naar perfectie hebben, maar dat niemand voor hetzelfde onderwerp perfectie nastreeft. Zo zal de één perfect Nederlands willen schrijven terwijl een ander een perfecte gedachtengang wil opzetten.

Verder lezen …

vrijdag 14 januari 2011

Fotos bewerken met GIMP

Iedereen met een digitale fotocamera heeft natuurlijk behoefte aan een programma om zijn fotos te bewerken. De meeste fabrikanten van digitale fotocamera’s hebben dat opgelost door zelf programmaatjes mee te leveren met hun camera of door gratis versies van bekendere fotobewerkingsprogramma’s toe te voegen. Maar ook Microsoft, Apple, Goolge en nog wat software makers bieden eenvoudige fotobewerkingsprogramma’s aan. Dus er is altijd wel een programma te vinden waarmee je je digitale fotos kunt manipuleren.

Verder lezen …

donderdag 13 januari 2011

Micromanagen

Het grote gevaar van managen is micromanagen. Anders gezegd het proberen totale controle uit te oefenen over de werkzaamheden van je medewerkers. Dat gaat dan van het aantal keren dat je medewerkers naar het toilet gaan tot het aantal keren dat ze vakantie opnemen. Maar ook bijvoorbeeld angstvallig in de gaten houden of je medewerkers niet te lang staan te praten bij het koffiezetapparaat is micromanagement. Helaas wordt micromanagement niet gezien als een symptoom van een slechte organisatie, maar als symptoom van een slechte manager.

Verder lezen …

Jongleren en Managen

In sommige management kringen wordt het managen van medewerkers wel eens vergeleken met het jongleren van een oneindig aantal ballen. Je moet zoveel factoren in de gaten houden dat het bijna onmogelijk lijkt om dat goed te kunnen doen. Maar is jongleren wel hetzelfde als managen. Is managen vergelijken met jongleren zelfs eigenlijk niet een heel erg negatieve kijk op managen.

Verder lezen …

dinsdag 11 januari 2011

Kinderlijk of Goddelijk egocentrisch

Het begrip egocentrisch betekent niet veel meer dan dat je gelooft dat de wereld om jou draait. Nu zijn de meeste mensen wel op één of andere manier egocentrisch, maar niemand is constant egocentrisch. Wat ons wel opvalt zijn mensen die naar verhouding heel vaak egocentrisch gedrag vertonen. Het punt is echter dat we daarbij alleen die egocentrische mensen herkennen die van ons verwachten dat we hun tot het middelpunt van ons leven maken. Eigenlijk is dat een soort kinderlijk egocentrisme.

Verder lezen …

Hard werken is niet voldoende

Veel mensen zien vaak alleen dat wat in hun ogen bevestigt wat hun inbreng is in een situatie. Hoeveel succesvolle mensen beweren niet dat hun succes een gevolg is van het feit dat ze hard werkten. Ze hebben gewoon nooit opgegeven en daarom zijn ze succesvol geworden. Wat ze daarbij vaak vergeten is dat ze toevallig op de juiste plek waren iedere keer dat ze hard aan het werk waren. Zodat iemand die het waardeerde dat ze hard werkten hun zag en zijn waardering liet merken.

Verder lezen …

maandag 10 januari 2011

Taalfouten zeggen niets

Het maken van fouten in taal is niet zo moeilijk. Je kunt namelijk in één zin al drie fouten maken, namelijk taal-, spel- en grammaticale fouten. Een grammaticale fout is bijvoorbeeld de “t” vergeten achter de persoonsvorm van het werkwoord. In plaats van ‘Jij hebt’ schrijven ‘Jij heb’. Overigens een logische fout omdat in veel Nederlandse dialecten de “t” achter het werkwoord hebben bij het spreken weggelaten wordt. Maar zo zijn er nog wel meer fouten te vinden.

Verder lezen …

zondag 9 januari 2011

Wat is Houding

De Nederlandse taal kent twee bekende betekenissen voor houding. De ene gaat over de manier waarop ons lichaam staat. Een goede lichaamshouding wordt vaak geassocieerd met zelfvertrouwen. De andere gaat over de manier waarop we geestelijk ergens tegenover staan. Eigenlijk is die houding dan een uiting van wat we ergens van vinden of wat we willen bereiken. Deze betekenis wordt vaak gebruikt in relatie tot andere mensen of werkzaamheden. Zo denken veel hard werkende mensen dat werklozen een luie houding hebben, ook al weten ze eigenlijk niet wat werklozen de hele dag doen. Er is echter nog een derde betekenis.

Verder lezen …

Boos op onszelf

Vanuit onze opvoeding hebben we geleerd dat woede een slechte emotie is. Nu zit er in die norm wel een waarheid. Onze woede is te vaak oorzaak van schade aan onszelf en leidt zelden tot een echte oplossing. Het punt is echter dat de oorzaak van onze woede vaak heel ergens anders ligt dan we vaak denken.

Verder lezen …

donderdag 6 januari 2011

Hopelijk heeft u begrip

In een andere artikel met de titel ‘Heeft u begrip’ heb ik het er al over dat bedrijven beter hun tijd kunnen steken in het creëren van begrip, dan het vragen om begrip. Maar waar dit vragen om begrip blijk van geeft, is dat bedrijven zelf geen begrip opbrengen voor hun klanten. Want als je je klant begrijpt, dan hoeft je klant geen begrip voor jou op te brengen. Of als je je klant begrijpt, dan kan je klant veel makkelijker begrip opbrengen voor jou als bedrijf.

Verder lezen …

Heeft u begrip

Heeft u begrip voor andere mensen. Waarschijnlijk tot op zekere hoogte wel. Maar in de meeste gevallen heeft u iets van: “Waarom moet ik begrip hebben? Daar heb ik toch niet om gevraagd.” Zeker als het gaat om zaken waarvan niet duidelijk is waarom u er begrip voor moet hebben, zult u moeite hebben om begrip op te brengen. Maar dat veel mensen begrip willen voor hun situatie dat weten we allemaal.

Verder lezen …

woensdag 5 januari 2011

Het gestresste leven

Het wordt al een paar jaar gezegd. De arme mensen op het platteland betalen bijna niets voor hun voedingsmiddelen, terwijl de rijke mensen in de stad veel geld uitgeven om onbewerkte voedingsmiddelen te kopen. Goed bezien kun je dus maar beter op het platteland gaan leven, want dan kun je voor weinig geld op dezelfde manier leven, waar je in de stad veel geld voor moet betalen. Nu vergeten we daarbij vaak aan te geven dat je dan wel je eigen eten moet gaan verbouwen, dus echt goedkoop is het nu ook weer niet.

Verder lezen …

Het bedrog van zelfbedrog

In een mooi artikel schrijft Marleen--92 over het onderzoek dat is gedaan naar zelfbedrog. Nu is niet helemaal duidelijk waarom we onszelf voor de gek houden. Zo zou het een manier kunnen zijn om onszelf te beschermen tegen depressiviteit en de sleur van alledag. Maar waarschijnlijk ligt zelfbedrog in dezelfde groep van persoonlijkheidskenmerken als narcisme en theatraal zijn. Want narcisme is de ultieme vorm van zelfbedrog.

Verder lezen …

zondag 2 januari 2011

Waren onze voorouders antisociaal

De mens als soort heeft in de afgelopen 200.000 jaar de hele wereld veroverd. Kwamen we als soort eerst alleen voor in Afrika, nu zijn we net zover verspreid als de bacteriën en insecten. Als je onze verspreiding als norm voor succes zou nemen, dan zijn we net zo succesvol als de vlo, de mier en de bacterie. Helaas is dat succes niet gepaard gegaan met een toegenomen volwassenheid. Wat dat betreft waren onze scharrelende voorouders volwassener. Ze hadden namelijk geen last van verlatingsangst.

Verder lezen …

Verantwoordelijkheid hebben

De dag dat je als mens geboren wordt, wordt je opgezadeld met verantwoordelijkheid. Het is echter geen verantwoordelijkheid die je zelf gekozen hebt, het is een opgelegde, gedwongen verantwoordelijkheid. Je bent namelijk vanaf je geboorte verantwoordelijk voor het feit dat de mens allerlei dieren en planten voor zijn eigen belang heeft gedomesticeerd. Nu zou je kunnen stellen dat het niet je verantwoordelijkheid is, want je bent geen boer, maar het punt is dat je er vanaf je geboorte gedwongen gebruik van maakt. Dus of je het wilt of niet, vanaf de dag dat je het gebruikt ben je verantwoordelijk.

Verder lezen …