donderdag 31 december 2009

Wat vind ik van taal

Om te beginnen is taal aan de ene kant een compleet over het paard getild iets. Het wordt zo belangrijk gemaakt, dat het wel lijkt alsof niets anders belangrijk is. Aan de andere kant is taal een compleet ondergeschoven kindje als het gaat om de aandacht die mensen er aan geven. We zijn liever snel klaar met eenvoudige zinnen. Of we vinden het niet belangrijk om te begrijpen dat taal maar beperkt is in haar mogelijkheden.

Verder lezen …

dinsdag 29 december 2009

Ongeduldig

De eigenschap ongeduldig is voor niemand een leuke eigenschap. Hij is niet leuk voor de persoon die ongeduldig is en niet leuk voor de persoon die er het slachtoffer van wordt. Ongeduldig betekent namelijk dat je het leven niet echt begrijpt en het leven nog minder neemt zoals het is.

Verder lezen …

maandag 28 december 2009

Wie bepaalt mijn waarde

Veel mensen vinden dat ze zichzelf pas mogen waarderen, als een ander hun heeft gewaardeerd. Het gevolg is dat we vervolgens allerlei manieren zoeken om voor anderen op te vallen, zodat ze ons kunnen en zullen waarderen, zodat we waarde krijgen. Maar is dat wel logisch? Want hoe weet die ander welke waarde hij ons moet toekennen?

Verder lezen …

zondag 27 december 2009

E-Mail software

Er is nogal wat e-mail software in deze wereld. Van Outlook van Microsoft tot Thunderbird van Mozilla heb je programmas om e-mail te ontvangen en versturen. Het bijzondere van e-mail programmatuur is dat het eigenlijk niet meer is dan een tekstverwerker met een adres toevoeger. Hoewel e-mail programma's tegenwoordig meer beginnen te lijken op grafische html editors.

Verder lezen …

zaterdag 26 december 2009

Alles moet strafbaar zijn

De PVV heeft op haar website haar ideeën gepubliceerd over het strafbaar stellen van een aantal publieke geweldsvormen, met daarbij minimum straffen. Want schijnbaar is straffen het enige wat de plegers van geweldsdelicten begrijpen.

Verder lezen …

vrijdag 25 december 2009

Landen en hun verleden

Hoewel je eigenlijk niet kunt zeggen dat een land een verleden heeft, omdat het de mensen zijn die in het land wonen, die het verleden hebben. Maar vooral politici praten graag vanuit het verleden van hun land. Wat een machtige natie het was. Of hoe het land de bakermat van de democratie is.

Verder lezen …

Wat moet je met angst

Er zijn vele vormen van angst. Angst voor het leven. Angst voor de dood. Angst voor andere mensen. Angst voor het oordeel van mensen. Verder kan angst zich in verschillende sterktes voordoen. Zo sterk dat iemand niets meer kan en verlamd is van angst. Of zo sterk dat iemand alleen nog maar het object van zijn angst wil ontwijken. Of zo zwak dat je je moet afvragen of de angst niet gewoon een slecht bevallen hapje eten is.

Verder lezen …

donderdag 24 december 2009

Ik heb niets te verbergen

De afgelopen jaren hebben veel Westerse overheden hard gewerkt aan het vinden van manieren om informatie te verkrijgen over mensen die van plan zijn om terroristische aanslagen te plegen. Met als doel om die aanslagen te voorkomen. Veel mensen reageren op die inbreuk van hun persoonlijke informatie met de opmerking dat ze niets te verbergen hebben.

Verder lezen …

Vreemde ideeën

Er leven genoeg vreemde ideeën in deze wereld. Vaak zijn het ook nog eens onbewijsbare ideeën. Zo geloven veel mensen het verhaal dat ze maar 10% van hun hersencapaciteit gebruiken. En als ze dus toegang zouden krijgen tot die andere 90% dan zouden ze opeens veel slimmer zijn.

Verder lezen …

woensdag 23 december 2009

Anderen tevreden stellen

Als er iets is wat vooral vrouwen moeten doen, dan is dat anderen tevreden stellen. Dat kan door zich aan te passen aan de wensen van anderen of door te voldoen aan wat er van ze verwacht wordt door de maatschappij. Tegenwoordig is het nog erger dan vroeger, want tegenwoordig moeten vrouwen volgens de verwachting van de maatschappij ook zichzelf tevreden stellen.

Verder lezen …

Nummer duizend

Waar kun je het beter over hebben dan over wat statistiek bij je duizendste artikel. Ik had het eerst nog gedacht uit te stellen tot ik ook honderdduizend bezoekers zou hebben, maar dan moest ik nog een maand wachten. Terwijl ik wilde proberen om mijn duizendste artikel zo rond het einde van de dertiende maand dat ik actief ben op Infoyo geschreven te hebben.

Verder lezen …

Kijk naar mij

Is dit niet het adagio van het moment. De ene persoon kleedt zich nog opvallender dan de ander om gezien te worden. En hoewel mannen tegenwoordig behoorlijk hun best doen, zijn het vooral vrouwen die hun beste beentjes, borstjes of achterwerkjes presenteren. Zelfs bij vrieskou moeten ze er zo bij lopen dat ze opvallen. Alleen wel vreemd dat ze dan vaak vinden dat je niet mag kijken als man.

Verder lezen …

Vervelende vragen stellen

Mensen hebben er een handje van om bepaalde specialisten tijdens een ontspannen avondje vervelende vragen te stellen. Bijvoorbeeld een longarts die ze tijdens een verjaardag ontmoeten, vragen wat dat vreemde geluidje in hun ademhaling betekent. Het vreemde is wel dat mensen andere specialisten weer niets vragen als ze hun specialisme horen.

Verder lezen …

dinsdag 22 december 2009

Eén mening is goed

Waarom heeft Nederland altijd meer moeite met economische crisissen dan andere landen? Volgens de economen die geciteerd worden door journalisten is dat het gevolg van het feit dat onze economie draait rond export en logistiek. Maar is dat de enige reden? Ik weet het niet. Maar misschien geeft die redenering van de economen wel precies aan waarom onze economie zulke problemen heeft met wereldwijde crisissen. We grijpen te snel naar één verklaring en vinden het moeilijk meerdere verklaringen te accepteren.

Verder lezen …

Verveling wat is het

Bij een andere Infoyo auteur (Sandra0) las ik een stukje over verveling. Maar dan vraag ik me meteen af wat is dat dan dat we ons vervelen, als we niets zitten te doen. Terwijl we op een ander moment ons niet vervelen terwijl we voor de buitenwereld niets zitten te doen. Of is verveling een soort slapen terwijl je wakker bent, terwijl je je er bewust van bent.

Verder lezen …

maandag 21 december 2009

Maak me niet gelukkig

Ben je deze wel eens tegen gekomen? Iemand die zich duidelijk niet gelukkig voelt en tegen je uitvalt omdat jij je wel gelukkig voelt en dat laat merken. Van die mensen die vinden dat als zij ongelukkig zijn, dan mag er niemand in hun buurt gelukkig zijn. En als iemand toch het lef heeft om gelukkig te zijn, dan zullen ze daar wel even wat aan doen.

Verder lezen …

Geluk verspreiders

Soms lijkt het er op dat sommige mensen vooral bezig zijn met te voorkomen dat anderen hun storen in hun geluk. In hun geluk gaan ze namelijk anderen vertellen hoe ze gelukkig moeten zijn. Vaak is dat niet op een manier die de ander gelukkig moet maken, maar een bevestiging van hun eigen manier van geluk vinden.

Verder lezen …

zondag 20 december 2009

Professioneel zijn

Als we het over professionals hebben dan denken we vaak aan kille analytische experts, die als computers perfect opdrachten uitvoeren. Maar in werkelijkheid zijn de echte professionals zij die hun werk met hun volledige persoon uitvoeren, dus niet alleen vanuit hun kennis kant het probleem analystisch oplossen. Maar vanuit hun gevoel en hun kennis het probleem benaderen en oplossen.

Verder lezen …

Creëer een professional

Voor een multinational of een bedrijf met een human resources development afdeling is het niet zo moeilijk om professionele medewerkers te creëren. De kennis en de middelen zijn eenvoudig ter beschikking te krijgen en te stellen. Maar wat doe je als bedrijfje waar de directiesecretaresse het personeelswerk beheert?

Verder lezen …

Wordt een professional

Op het eerste oog lijkt het niet zo moeilijk om professioneel je werk te doen. Het is een kwestie van het een paar jaar uithouden in je beroep en dan wordt je vanzelf een professional. Maar dat is niet echt hoe het gaat. Daarvoor is een professional eigenlijk een functie die meerdere beroepen combineert.

Verder lezen …

Eigen voordeel

Ergens is het vreemd hoe graag mensen vooral hun eigen voordeel nastreven. Sommige mensen doen dat nog heel slim door hun eigen voordeel te koppelen aan dat van anderen. Maar er zijn genoeg mensen die volledig voor hun eigen voordeel gaan. En sommige mensen gaan zelfs zover dat ze hun eigen voordeel alleen willen behalen als dat ten nadele is van een ander.

Verder lezen …

Reciprociteit versus Eigen voordeel

Gezien de zwakte van de mens als soort heeft hij alleen kunnen overleven door wederkerigheid en altruïsme te ontwikkelen. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat we er eigenlijk een hekel aan hebben. Want zodra we de kans krijgen rekenen we naar onszelf toe. We willen meer terugkrijgen dan we inbrengen.

Verder lezen …

Professionaliteit

Als je een simpele indeling wilt maken voor functies dan zou je kunnen praten over beginners, gevorderden en professionals. Hoewel we ook wel het onderscheidt amateurs en professionals maken, maar dat is iets heel anders. Professionaliteit in je werk is een belangrijk aspect van klantgerichtheid en -vriendelijkheid.

Verder lezen …

zaterdag 19 december 2009

Stereotyperen

Als je iemand vraagt om een land als Amerika te beschrijven, dan krijg je afhankelijk van iemand ervaringen heel verschillende antwoorden. Iemand die nog nooit een Amerikaan heeft ontmoet kan positief of negatief reageren afhankelijk van omgeving waaruit hij voortkomt. Zo zullen West-Europeanen vaak positief reageren. De Amerikanen hebben ons tenslotte wel bevrijd.

Verder lezen …

vrijdag 18 december 2009

Het leveren van kwaliteit

Als er iets moeilijk is om te doen, dan is dat wel het leveren van kwaliteit. Niemand maar dan ook niemand heeft namelijk dezelfde wensen ten aanzien van een product. Het lijkt vaak wel zo, maar dat is een gevolg van het feit dat we maar zelden in de positie zijn om te bepalen hoe een product er uit gaat zien. We zijn dus wel gedwongen om genoegen te nemen met het product dat voor handen is.

Verder lezen …

Kwaliteit leveren

Ergens is dit een vreemd idee. De mens wil altijd kwaliteit ontvangen, maar wil pas kwaliteit leveren als het gewaardeerd wordt. Sommige zien die waardering alleen als dat gebeurt in de vorm van geld. Andere zien de waardering alleen als het gebeurt in de vorm van aandacht. Maar hoeveel mensen willen kwaliteit leveren omdat het hun zelf plezier geeft?

Verder lezen …

Een wetenschappelijke kijk

Hoewel er meer manieren zijn om de wereld te bekijken, bijvoorbeeld op een politieke manier, is de wetenschappelijke manier van de wereld bekijken een bijzondere. Iedereen begrijpt op de één of andere manier wel hoe de politiek de wereld bekijkt. Maar de wetenschappelijke manier lijkt ietwat wereldvreemd.

Verder lezen …

De wereld bekijken

Er zijn vele manieren om de wereld te bekijken. We kunnen het vanuit onszelf bekijken en hoe we hem ervaren. Maar we kunnen ook uitgaan van een bepaalde norm, bijvoorbeeld dat de wereld geschapen is door een hogere machtigere entiteit. We kunnen de wereld ook bekijken vanuit een intersubjectieve norm, waarbij het feit dat meerdere mensen dezelfde norm hanteren het uitgangspunt is.

Verder lezen …

Media en ruimte

Als we iets vergeten als het gaat om de publieke media als kranten, tijdschriften, televisie en radio, die ook op internet aanwezig zijn, dan is dat de beperkte ruimte. Kranten kunnen niet iedere dag een honderd paginas dik pak papier door de brieven duwen. Televisie en radio nieuwsprogrammas hebben geen uren de tijd om alles te vertellen wat er gebeurt.

Verder lezen …

donderdag 17 december 2009

Browseroorlog

In de jaren negentig van de twintigste eeuw kenden we een echte browseroorlog in de wereld van het wereld wijde web. Netscape de maker van de eerste gratis grafische browser kwam in conflict met Microsoft. Uiteindelijk verloor Netscape de concurrentiestrijd, omdat Microsoft zijn browser gratis weggaf bij zijn besturingssysteem Windows. Iets wat Netscape niet kon.

Verder lezen …

Miss of mister verkiezingen

Er wordt wat afgeklaagd over Miss verkiezingen. Het zouden allemaal niet meer dan vleeskeuringen zijn in een leuke verpakking. En toch ondanks alle aanklachten tegen het feit dat de verkiezingen denigrerend zijn bestaan ze nog steeds.

Verder lezen …

woensdag 16 december 2009

Anders zijn dan anderen

Als er iets is waar mensen goed in zijn, dan is dat anders zijn dan anderen. Er gaat geen dag voorbij of we zijn anders dan anderen. Zelfs de mensen waarmee we in één huis wonen zijn anders dan wij zijn. Maar toch lijkt het wel alsof we het niet willen, dat anders zijn dan anderen.

Verder lezen …

Tegenpartijen

Als mensen iets vreemd aanpakken dan is dat de manier waarop ze hun eigen standpunt over een onderwerp brengen. Hoeveel politici praten bijvoorbeeld bij hun eigen plannen alleen over de te verwachten successen. Terwijl diezelfde politici alleen de mogelijke mislukkingen noemen als ze de plannen van hun tegenstanders bespreken.

Verder lezen …

dinsdag 15 december 2009

Een land failliet

Het is bijna niet te geloven dat dat mogelijk zou zijn. Maar het kan gebeuren. En natuurlijk is het faillissement van een land iets anders dan van een bedrijf. Het land verdwijnt niet na het faillissement, zoals een bedrijf. Een land komt dan onder curatele van het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank en moet jarenlang leiden onder een streng afbetalingsregime om van zijn schulden af te komen.

Verder lezen …

Kritiek op taalfouten

We hebben allemaal geleerd hoe het moet. Sommige iets beter dan anderen. Helaas leidt dat verschil in taalkwaliteit tot de gedachte dat iedereen net zo vlekkeloos moet schrijven als de beste. Helaas maken we daarbij geen onderscheidt tussen mensen met dyslexie, een slechte onderwijzer, een taalachterstand omdat het je moedertaal niet is en luie schrijvers. We vinden slechts dat iedereen vlekkeloos een taal moet gebruiken, als hij hem gebruikt.

Verder lezen …

De BV Nederland

In de politiek benaderd of benoemd men Nederland vaak als een Besloten Vennootschap. Nu is dat niet zo'n handige vergelijking, omdat een BV betekent dat de directie werknemer is en het bedrijf geen publicatieverplichting heeft van openbare jaarcijfers. Maar het is natuurlijk vooral een luxe manier om te zeggen dat je Nederland als een bedrijf kunt bekijken.

Verder lezen …

maandag 14 december 2009

Mensen haten problemen

Nu zullen niet alle mensen een hekel hebben aan problemen. Maar de meeste mensen houden van een probleemloos en rustig leven, waarin ze kunnen doen waar ze zin in hebben. Zodra er problemen ontstaan gaan ze opzoek naar manieren om er vanaf te komen. En dat is niet een manier waarbij het probleem wordt opgelost. Die behoefte kan zelfs zover gaan, dat als iemand met een probleem komt men opzoek gaat naar iemand anders waar men het probleem aan kan geven.

Verder lezen …

Wat gezellig he

Mensen houden van gezelligheid. Het bij elkaar zijn om het bij elkaar zijn. Het is één van de weinige momenten dat mensen uit wederzijds eigenbelang bij elkaar zijn. We zijn als het gezellig is niet bij elkaar om er beter van te worden, maar omdat we door bij elkaar te zijn een goed gevoel krijgen. En toch zouden we graag willen dat het altijd gezellig was. Want dat voelt zo goed aan.

Verder lezen …

Kritiek hebben op anderen

Er is altijd wel iets te vinden aan een ander wat je niet goed vindt. Is het niet zijn uiterlijk, dan wel zijn schrijfstijl. Is het niet zijn werkwijze, dan wel de manier waarop hij zijn gereedschap gebruikt. Is het niet zijn schrijftaal, dan de taal die hij gebruikt. Maar waarom hebben we kritiek op iemand? Is dat omdat we hem willen helpen beter te worden? Of omdat we willen laten zien dat wij wel weten hoe het hoort?

Verder lezen …

De wereld is complex

Daarom willen we hem vereenvoudigen. Van een wereld waarin allerlei factoren van invloed zijn op elkaar, naar eentje waar alles veroorzaakt wordt door één factor. Alles moet uit één bron komen, zoiets als de bigbang waarna de chaos vervolgens alleen maar toeneemt.

Verder lezen …

Karakter of competentie

Ik krijg af en toe het idee dat het niet meer helemaal duidelijk is wat iemands karakter eigenschappen zijn en iemands competenties. Hoewel in de psychologie vaak gesteld wordt dat karaktereigenschappen onveranderbaar zijn, zijn competenties dat zeker niet. Competenties zijn namelijk een combinatie van kennis, vaardigheden, houden en karaktereigenschappen toegepast in een bepaalde situatie.

Verder lezen …

Het einde van de wereld

Wat zou je doen als je wist dat morgen het einde van de wereld was? Zou je dan iets doen wat niet mag? En waarom zou je dat doen? Omdat je niet gestraft kunt worden? Of omdat je slachtoffer niet lang onder je gedrag zou lijden? Of zou je gewoon afwachten of het echt gaat gebeuren?

Verder lezen …

Ik betaal je salaris

Hoeveel werkgevers gebruiken deze drogreden niet om mensen te dwingen zich aan te passen? Pas je aan, want ik betaal je salaris. Je moet het op mijn manier doen, want ik betaal je salaris. Spreek met niet tegen, je weet toch wel wie je salaris betaald? Weet je eigenlijk wel wie je salaris betaald? Is niet de enige manier voor sommige werkgevers om gelijk te krijgen? Tot het verkeerd gaat en ze advies nodig hebben. Dan zijn ze bereid om heel veel geld uit te geven aan iemand die ze tegenspreekt. Tenminste als ze op tijd inzien dat het misgaat.

Verder lezen …

Tast mijn zelfbeeld niet aan

Hoeveel mensen lopen niet rond met het idee dat andere mensen hun niet mogen aanspreken op hun fouten? Maar hoeveel meer mensen lopen niet rond met het idee dat anderen niet mogen laten blijken dat ze perfect zijn? Anderen moeten er in hun gedrag voor zorgen dat wij het gevoel kunnen hebben perfect te zijn.

Verder lezen …

Alles moet nieuw zijn

Als mensen iets leuk vinden dan is dat nieuw. Van brood en eten kan ik me dat voorstellen. Vers brood en voedsel is nu eenmaal smakelijker dan oud en beschimmeld. Maar waarom we dat ook bij dingen en mensen belangrijk vinden? Ik snap het niet. Waarom moet je de eerste zijn die iets gebruikt? Je wordt toch niet beter of mooier of sterker of liever of leuker als je de eerste bent?

Verder lezen …

Ik wil het niet weten

Mensen willen veel niet weten. We willen niet weten of we slecht zijn. We willen niet weten of onze leiders liegen. We willen niet weten of onze kinderen criminelen zijn. We willen niet weten dat we niet willen weten. We willen niet weten wat we niet weten. Terwijl het toch echt niet slecht is om te weten.

Verder lezen …

vrijdag 11 december 2009

Schrijven om te weten

Er zijn nog altijd meer lezers dan schrijvers op deze wereld. Maar dat is niet erg. Want dan zijn er genoeg lezers voor alle schrijvers. Door te schrijven kom je van alles over jezelf te weten. Je ontdekt wat je leuk vindt om over te schrijven. Je ontdekt wat je denkt en weet over een bepaald onderwerp. Je ontdekt welke onderwerpen je kent. Genoeg redenen om te schrijven. Want is het spreekwoord niet: Wie schrijft die blijft.

Verder lezen …

Het leven heeft pas zin

Als ik er een doel aan geef. Is dat niet wat veel mensen denken. Maar hoe kan iets zinloos een doel krijgen, omdat je het er aan geeft. Wordt het cijfer één belangrijker, omdat ik zeg dat het belangrijker is? Of wordt het leven van een tijger zinvoller, omdat ik zeg dat het leven van een tijger zinvol is?

Verder lezen …

donderdag 10 december 2009

Eénrichtingsverkeersweg

In het artikel En toen was ik hier van Bork, geeft Bork haar mening over het selectieve televisiebeleid van opvoeders. Kleine kinderen zouden agressief worden van leuke gezellige programmas als Chin Chan of homofiel van de teletubbies, omdat er eentje een handtas draagt. Terwijl tieners gewoon naar geweldadige tekenfilms kunnen kijken, zonder dat iemand zich afvraagt waarom ze agressief worden.

Verder lezen …

Het moeilijkst om te zeggen Ik vind

Het zou goed zijn als mensen vaker Ik vind gebruikten als ze hun oordeel over iets gaven dan alleen maar zouden beginnen met Dat is. Het zou duidelijk maken dat veel meningen niet absoluut zijn, maar persoonlijk. En dat zou het leven stukken aangenamer maken. Want over een persoonlijke mening kun je praten. Een absolute mening vraagt om een bijna wetenschappelijk onderzoek om de juiste positie ervan te bepalen.

Verder lezen …

Geconfronteerd worden met jezelf

Met jezelf geconfronteerd worden is natuurlijk niet leuk. Niet omdat mensen geweldige perfecte wezens zijn. Maar omdat we denken perfect te zijn en we juist vaak geconfronteerd worden met het feit dat we niet perfect zijn. We worden zelden geconfronteerd met onze perfectie, want dat betekent in onze ogen dat alles goed loopt en dat we geen problemen hebben. Perfectie nemen we dus niet makkelijke waar.

Verder lezen …

Vrij schrijven

Als je schrijft heb je eigenlijk twee keuzes. Kies je ervoor om gestructureerd te schrijven of uit de losse pols. Ga je diep en uitgebreid nadenken over wat je wilt schrijven of schrijf je wat bij je opkomt. Voor beide is iets te zeggen.

Verder lezen …

Je mag niets van me weten

Dit is een aparte gedachtengang van sommige mensen. Waar anderen juist zeggen: Je mag alles van me weten, behalve mijn pincode. Zeggen sommige mensen juist: Je mag niets van me weten, behalve wat ik je vertel. Nu kun je je afvragen of je alles wilt weten van andere mensen, want erg gelukkig zul je er niet van worden. Maar om je volledig te censureren voor de wereld is wel het andere uiterste.

Verder lezen …

woensdag 9 december 2009

Kunnen, lesgeven, adviseren

Laatst hoorde ik weer eens de uitspraak: Zij die niet kunnen geven les, zij die geen les kunnen geven adviseren. Waarbij meteen duidelijk wordt hoe graag mensen vergeten dat samenwerken het belangrijkste instrument is dat de mensheid tot zijn beschikking heeft. Want zonder samenwerking zouden we nooit zoveel wereldwonderen hebben kunnen creëren.

Verder lezen …

Trek het je niet aan

Is dit niet een advies dat we mensen geven als ze kritiek krijgen waar ze flink van in de war zijn? Maar waarom vragen we ons niet af waarom die ander zo in de war is? En waarom geven we zo'n advies? En waarom zou iemand zich kritiek niet mogen aantrekken?

Verder lezen …

dinsdag 8 december 2009

Onafhankelijke menselijke waarde

Als mijn waarde onafhankelijk is van wat ik doe, denk, ervaar, hoe kan het dan dat zoveel mensen vinden dat zij voor anderen mogen bepalen wat hun waarde is? En waarom zijn er zoveel mensen die hun waarde willen bepalen in de vorm of vaststellen op basis van geld? Mijn waarde wordt toch gewoon bepaald door mijn bestaan?

Verder lezen …

Overstappen voor meer geld

We vinden het natuurlijk verschrikkelijk dat mensen alleen voor het geld van werkgever veranderen. Maar is dat werkelijk de reden voor werknemers om van werkgever te veranderen? Van werkgever veranderen brengt namelijk nog behoorlijk wat nadelen met zich mee voor de meeste werknemer.

Verder lezen …

maandag 7 december 2009

Waarom moeten kinderen perfect zijn

Heeft u dat ook wel eens meegemaakt. Je moeder zegt tegen je op tijd thuis te zijn voor het eten. Vervolgens is het zo leuk bij je vriendje, die helaas later gaat eten dan jij, dat je vergeet op tijd naar huis te gaan. Als je thuiskomt wordt je eerst ernstig toegesproken over het feit dat je te laat bent en dan mag je je eten koud op eten.

Verder lezen …

Gaat het om de bonussen

Een artikel op Nu.nl maakt duidelijk dat een aantal senior bankiers naar de concurrent vertrekt, omdat ze daar meer kunnen verdienen. Wat ik me dan afvraag is of het werkelijk alleen om de bonus gaat, die lager is dan de concurrent. Want als dat zo is, dan zijn die vertrekkende bankiers ethisch niet verder ontwikkeld dan een jaloerse vier jarige. En wil je zulke mensen wel aan je geld laten zitten?

Verder lezen …

Besparen door ontslaan

Wat mij altijd weer verbaast aan bedrijven is dat ze zo slecht omgaan met hun financiën. Nu is dat in een grote multinational nog logisch. De geldstromen binnen zulke organisaties is zo omvangrijk, dat er goed mee omgaan vraagt om een inzicht in wat geld allemaal kan en hoe mensen werken. En dan kan het soms handiger zijn om mensen te ontslaan om te besparen, dan allerlei achterhoede gevechtjes voeren om te besparen.

Verder lezen …

Mensen en verhalen

Als er iets is waar mensen van houden dan is dat verhalen. Ze houden er van om ze te vertellen en om naar ze te luisteren. Het gaat zelfs zover dat als we geen eigen ervaringen hebben om te vertellen we verhalen bedenken. Gelukkig hebben we een rijke fantasie, want anders werden het hele saaie verhalen.

Verder lezen …

Kwaliteit of kwantiteit

Waar gaat het om als we artikelen schrijven? Gaat het om de inhoudelijke kwaliteit? Of mogen we gewoon alles schrijven wat we maar willen, zelfs al is het volkomen nutteloos en betekenisloos? Draagt schrijven verplichtingen met zich mee? Of is alles geoorloofd als het gaat om schrijven?

Verder lezen …

Onszelf goedkeuren

Iedere dag weer zoeken we manieren om onszelf goed te keuren. We vragen anderen wat ze van onze ideeën vinden. We kijken hoe anderen zich gedragen en vergelijken ons eigen gedrag daarmee. Maar waarom mogen we onszelf niet goedkeuren, zonder de goedkeuring van anderen?

Verder lezen …

Ik ben niet slecht

Als er iets is wat we niet willen zijn, dan is dat slecht zijn. We willen goed zijn, want dat is wat de wereld van ons verwacht. En goed zijn betekent anderen helpen en klaar staan voor anderen. Goed zijn betekent de ander als mens zien en niet als een nummer. Maar hoe moeilijk dat is blijkt wel als je kijkt naar de manier waarop overheden omgaan met armoede.

Verder lezen …

Ouders teleurstellen

Helaas is het niet zo moeilijk om ouders teleur te stellen. De meeste ouders verwachten namelijk dat hun kinderen betere mensen zullen zijn dan zij. Maar ja, als je wilt dat iemand beter is dan jezelf, dan moet je jezelf beter voordoen dan je bent, als je niet zo goed bent. Want om iemand beter te kunnen laten worden dan jezelf, moet je het goede voorbeeld geven.

Verder lezen …

vrijdag 4 december 2009

Accepteren of ervaren

Als je je leven niet ervaart, dan zul je het moeten accepteren. Want accepteren betekent na de ervaring bepalen hoe je de ervaring wilt beoordelen. Accepteren is een activiteit die we met ons ego moeten uitvoeren. Accepteren is een oordeel over wat we ervaren hebben, nadat we de ervaring geanalyseerd hebben vanuit ons ego.

Verder lezen …

Positief zijn

Volgens de heersende normen moet een mens positief zijn. Hoe slecht het ook gaat met zijn leven volgens de normen van zijn omgeving, hij moet dat positief benaderen. Het punt blijft natuurlijk wel: Wat versta je onder positief? Is dat het goede zien van het negatieve? Of is dat blijven hopen op een goede afloop? Vaak is het het laatste.

Verder lezen …

donderdag 3 december 2009

Wie is de beste

Als je wilt weten wie de beste is, moet je dat natuurlijk meten. Als het een hardloop wedstrijd is meet je natuurlijk gewoon wie over de honderd, tweehonderd, vierhonderd, duizend, vijfduizend, tienduizend en tweeënveertigduizendhonderdvijfennegentig meter de minste tijd nodig heeft. Als je wilt weten wie de beste verkoper is kijk je wie de meeste producten of omzet heeft. Het al wat moeilijker als je wilt weten wie de beste manager is.

Verder lezen …

Meetbaar succes

In veel bedrijven wordt succes bepaald door wat meetbaar is. Wie haalt de meeste klanten binnen? Wie heeft de meeste opdrachten uitgevoerd? Wie verkoopt het meest? Wie heeft het meeste bespaard op ziektekosten? Wie heft de minste klachten van klanten? Of wie heeft de meeste tevreden klanten? Zo kun je nog een flinke lijst maken.

Verder lezen …

Een paar woorden

Waarom willen we mensen benoemen in een paar woorden? Is het zo belangrijk om onze medemens te kunnen beschrijven met een paar woorden? Of proberen we met die paar woorden onze omgeving te beheersen? Of is het beschrijven in een paar woorden een manier om de ander te ontmenselijken? Zodat het niet zo erg voelt als we hem of haar misbruiken voor ons eigen belang? Wat bereik je er mee als je een mens terugbrengt tot een paar woorden?

Verder lezen …

Zwart-wit wereld

We leven in een wereld waarin mensen uitgaan van een zwart-wit beeld. De afgelopen 10 jaar mochten we daar een voorbeeld van mee maken in een Amerikaanse president en zijn volk. Je was voor hun of tegen hun. En als je tegen hun was, dan betekende dat dat je hun pijn wilde doen, zodat zij maar besloten om je eerst pijn te doen.

Verder lezen ...

woensdag 2 december 2009

Rouw verwerking

Er wordt vaak beweerd dat het belangrijk is om je verliezen te verwerken. En voor veel mensen zal dat zeker gelden. Maar genetisch gezien is het dan ook logisch dat er mensen zijn voor wie rouwverwerking helemaal niet werkt. Want zoals er mensen zijn die doodsangsten uitstaan in gevaarlijke situaties, zo zijn er mensen die in een zelfde situatie hun angsten volkomen onder controle hebben.

Verder lezen …

Positieve kanten van negatieve verhalen

Als je kijkt naar het gevoel dat negatieve verhalen je geeft, dan is het bijna niet voor te stellen dat er ook positieve kanten aan zouden kunnen zitten. Want hoe kan het verhaal over een zieke moeder of een criminele vriend of een tegenwerkende baas een positieve kant hebben? Als je kijkt naar sprookjes zie je dat het wel kan.

Verder lezen …

Professionals en de waarheid

Als er iets irritant kan zijn aan professionals dan is dat hun behoefte om hun kennis als de waarheid te presenteren. Een goed voorbeeld dat we allemaal kennen is de medische wereld. Hoewel het tegenwoordig minder wordt, was het vroeger zeker de gewoonste zaak van de wereld, dat de medisch specialist degene was die wist waar hij over spraak en waar de patiënt zich aan moest aanpassen.

Verder lezen …

dinsdag 1 december 2009

Omgaan met discussiestoppers

In een vorig artikel had ik het over het gebruik van discussiestoppers zoals: Je hebt zeker geen kinderen? of Zo doen wij dat hier niet! of Snap je zelf wel wat je bedoelt? of Wij doen dat hier niet zo! Maar hoe ga je nu op met zulke onzinnige onderwerp veranderende opmerkingen.

Verder lezen …

Discussiestoppers

Als er iets is waar mensen van houden, dan is dat wel met een volkomen onzinnige niet op het onderwerp van toepassing zijnde opmerking een discussie te stoppen. In de logica noemen we dat ook wel drogredenen. Maar discussiestoppers zijn speciale drogredenen, omdat ze helemaal niets te maken hebben met het onderwerp en eigenlijk geen weerwoord hebben.

Verder lezen …