maandag 31 mei 2010

Alles zelf kunnen

In een wereld waarin we allemaal afhankelijk van elkaar zijn om te overleven, komt te vaak het idee naar voren dat we alles zelf moeten kunnen. Vooral liberalen en centrum rechtse politici menen dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven. Pas als een expert ze afgekeurd heeft, waar het grootste wantrouwen tegenover je medemens uitspreekt, zijn mensen niet instaat hun eigen verantwoordelijkheid voor hun leven te nemen.

Verder lezen …

vrijdag 28 mei 2010

Ego versus innerlijk

Ons ego wordt vaak voorgesteld als iets verschrikkelijks. Een samenstelling van eigenschappen die vooral het eigenvoordeel zoekt, zelfs als dat ten nadele van anderen gaat. We hebben ook vaak de neiging om gedrag van anderen dat ons niet aanstaat toe te wijzen aan hun ego. Waarbij we vinden dat iemand zijn ego moet loslaten. Maar is dat wat in conflict komt met anderen misschien ons ego en niet het ego van de ander.

Verder lezen …

woensdag 26 mei 2010

Multi-interpretabele titels

Zoals eigenlijk met alles, hebben ook artikel titels vaak meerdere interpretatie mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld een titel als: Mag ik veranderen. Aan de ene kant is het een vraag die je aan anderen stelt: Vindt u het goed als ik verander. Maar het is ook een vraag die je aan jezelf kunt stellen: Is het wel gerechtvaardigd dat ik verander. Sommige mensen zullen automatische denken aan de eerste vraag, anderen zullen denken aan de tweede vraag.

Verder lezen …

Mag ik veranderen

Eigenlijk zijn er maar twee redenen waarom mensen niet veranderen. De eerste is dat ze zelf niet willen. Waarom zou je ook als je het idee hebt dat je goed bent zoals je bent en iedereen dat ook bevestigd. De tweede reden is dat de rest van de wereld vindt dat je niet mag veranderen. Vaak is het dan ook de rest van de wereld die een probleem vormt als iemand wil veranderen. Zoals een veroordeelde crimineel die zijn straf heeft uitgezeten de kans niet krijgt om een gewoon leven te leiden.

Verder lezen …

dinsdag 25 mei 2010

Ik ben creatief

Er zijn heel veel mensen die creatief zijn. Sommige zijn dat in de vorm van fysieke kunsten, andere zijn dat in de vorm van oplossingen. Ondernemers zijn dat vaak in de vorm van nieuwe producten of diensten. Terwijl ouders dat vaak zijn in de manier waarop ze omgaan met de verschillende persoonlijkheden van hun kinderen. Bij sommige mensen leidt die creativiteit tot arrogantie, bijvoorbeeld omdat hun nieuwe product idee veel geld opbrengt.

Verder lezen …

Kan ik veranderen

Sommige mensen geloven niet dat veranderen mogelijk is. Maar hoe is het dan mogelijk dat mensen hebben leren fietsen. Hoe hebben we leren vliegen? Hoe is het mogelijk dat we naast onze moedertaal nog tien of meer andere talen kunnen leren spreken? Hoe kan het dat we politiek leren bedrijven? Hoe worden we van volgers opeens leiders? Sommige mensen zullen dan beweren dat we dat allemaal al in ons hadden en het alleen maar eruit hoefden te halen.

Verder lezen ...

Anderhalf jaar Normyo

Ik schrijf nu alweer ruim anderhalf jaar artikelen voor publicatie op Infoyo. Dat betekent dat ik nu ruim 500.000 tekens heb geproduceerd. Om die vijfhonderdduizend tekens te produceren heb ik bijna 1300 artikelen geschreven. Ik heb nu ondertussen ruim honderdvijftigduizend bezoekers gehad, wat neerkomt op vijftigduizend bezoekers per half jaar. In die anderhalf jaar zijn me een paar zaken opgevallen.

Verder lezen …

Politieke leiders

Het blijkt steeds moeilijker te worden om op inhoudelijke basis een debat te voeren als het over politiek gaat. We hebben het ondertussen allang niet meer over de idealen van het CDA, VVD, GroenLinks, PvdA of PvdD. We hebben het over wie mogelijk de beste premier is van Nederland op dit moment. Waarbij we vergeten dat de toekomst misschien wel een hele andere leider vraagt dan die we nu willen hebben. Maar in de politiek zit je dan nog een aantal jaar aan iemand vast.

Verder lezen …

Het negatieve journalisme

Met dank aan de moderne techniek kan de tegenwoordige journalist gebeurtenissen laten zien aan de andere kant van de wereld terwijl ze gebeuren. Aan de ene kant is dat heel beangstigend, zeker omdat journalistiek de neiging heeft altijd het negatieve te laten zien. Maar als je op de juiste manier kijkt, dan is het ook verbroederend. We zijn niet alleen als het gaat om problemen.

Verder lezen …

Het verleden is niet mijn leven

Soms lijkt het erop dat je leven niet nu plaats heeft, maar in het verleden. Helemaal als het gaat om sollicitaties en nieuwe opdrachten, dan is het verleden belangrijker dan de toekomst. Maar niet allen bij sollicitaties speelt het verleden een rol. We hebben een wetenschap die naar het verleden kijkt. We organiseren reünies om het verleden naar het heden te halen. Het heden schijnt een zeer belangrijk moment te zijn in ons leven.

Verder lezen …

Jij hebt ook fouten

Als mensen elkaar vertellen dat ze iets verkeerd doen, dan is één van de gebruikte verdedigingen om niet te hoeven veranderen het feit dat de ander ook fouten heeft. Niet voor niets het gezegde: De splinter in andermans oog zien, maar niet de balk in het eigen oog. Maar wat als het niet veel erger is. Wat als de splinter die wij zien bij anderen onze eigen fouten zijn, dan is de balk die anderen bij ons zien hun eigen balk.

Verder lezen …

Ik wel jij niet

Veel mensen vinden dat ze goed behandeld moeten worden, maar zodra ze iemand anders moeten behandelen is goed niet meer het uitgangspunt. Plots hanteren we het principe dat de ander maar voor zichzelf op moet komen en er voor moet zorgen dat we hun goed behandelen. Vreemd is die gedachtengang natuurlijk wel, als je zelf vindt dat je vanaf het begin goed behandeld moet worden.

Verder lezen ...

donderdag 20 mei 2010

Mensenwerk of godenwerk

Veel aanhangers van religies beweren graag dat als iets niet door god is gemaakt, dan is het niet bedoeld om door mensen gebruikt te worden. Wat ze daarbij vaak vergeten is dat er eigenlijk maar weinig is wat niet door mensen is gemaakt. Zelfs de paarden die tegenwoordig bij ons in de wei staan, zijn niet de paarden die god heeft gemaakt De bomen die in onze tuinen staan daar omdat ze het gevolg zijn van het feit dat wij ze leuker vonden of nuttelozer dan andere. Zelfs sommige woestijnen zijn het handwerk van mensen en niet god.

Verder lezen …

Fantasiefiguren

Mensen hebben nogal wat fantasiefiguren bedacht. Van god als het meest omvattende fantasie figuur tot elfjes de kleinste fantasiefiguren met een menselijke vorm. In de meeste gevallen zijn al die fantasiefiguren natuurlijk een symbolische weergave van iets anders. God is in de meeste gevallen een vertegenwoordiger van het goede. Voor het slechte hebben we het vaak over heksen of draken. Wat in veel gevallen echter opvalt is dat fantasiefiguren eenvoudig van goed naar kwaad en weer terug kunnen wisselen.

Verder lezen …

Voor geld doen we alles

Tenminste dat is wat de meeste mensen denken dat ze doen. Maar dat is alleen maar omdat geld zo overduidelijk zichtbaar en eenvoudig te zien is als we iets doen. De aanwezigheid van geld vertroebelt vaak de ware reden waarom we iets doen. Geld is ook de eenvoudigste en minst waardevolle reden om iets te doen, terwijl het ook meteen de meest erkende reden is. Als je zegt voor geld te werken, dan vinden we dat een gerechtvaardigde reden. Als je zegt te werken omdat je niet thuis wilt zijn, dan ben je asociaal.

Verder lezen ...

woensdag 19 mei 2010

Ons leven moet betekenis hebben

Het maakt ons niet uit hoe, maar ons leven moet iets betekenen. Ons leven moet zin hebben. Er moet een reden zijn waarom wij leven. Of wij nu zelf de reden zijn voor ons leven of dat anderen ons vertellen dat ons leven zin heeft, het maakt ons niet uit. Als ons leven maar betekenis heeft. Het vreemde is alleen dat we vaak heel vaak moeite doen om ons leven zin te geven in de ogen van anderen en zelden ons zelf waarderen omdat we bestaan.

Verder lezen …

dinsdag 18 mei 2010

Waardeloos werk

Het blijft me altijd weer verbazen als je mensen uitspraken hoort doen die iets moeten verklaren, waarbij één van de twee uitspraken een betere verklaring is dan de andere. Zo ook bij al het werk dat Nederlanders niet willen doen. Dat wordt vaak verklaard door het feit dat Nederlanders een afkeer hebben van dat werk. Maar vervolgens zegt men dat de werknemers die het werk dan doen uitgebuit worden door de werkgevers.

Verder lezen ...

Wie is verantwoordelijk

Op de een of andere manier zijn wij verleerd wie verantwoordelijk is voor wat. We maken onze kinderen verantwoordelijk voor hun gedrag, terwijl ze nog helemaal niet geleerd hebben wat dat betekent. Kijk naar ouders die vervelende kinderen straffen. We maken werknemers verantwoordelijk voor hun werkzaamheden, terwijl ze helemaal niet de mogelijkheden hebben om die werkzaamheden verantwoordelijk uit te voeren.

Verder lezen …

Goed werk leveren

Apart hoe een reactie op een artikel: Wat komt eerst, inspiratie kan opleveren voor een nieuw artikel. Overigens was het meteen inspiratie voor twee artikelen, maar dat andere artikel heb ik al een keer geschreven. Nu komt bij mij de vraag alleen maar op wat is goed werk. Een onderwerp dat je op zoveel verschillende manieren kunt bekijken. Om te beginnen al de vraag wat is werk. Maar ook wat is goed of wanneer is werk goed.

Verder lezen …

maandag 17 mei 2010

Mijn angst is de baas

Op zich is het natuurlijk geen probleem dat angst de basis vormt voor ons gedrag. Zeker als het gaat om onbekende situaties is het goed om aandacht te besteden aan je angst. Het wordt echter wat vreemd als angst de basis wordt voor al je gedrag. Zelfs gedrag dat je al vele jaren iedere dag hebt gebruikt. Maar toch lijkt het er steeds meer op dat we vanuit onze angst leven.

Verder lezen ...

zaterdag 15 mei 2010

Ouders en ambitie

Wat is dat toch met ouders dat ze zodra hun kind een ambitie kenbaar maakt ze zo blij zijn, dat ze vervolgens niet meer logisch kunnen nadenken. Plots staat alles in het teken van de ambitie van het kind, zonder te kijken of de uitgesproken ambitie de echte ambitie is of misschien een symbolische voor een achterliggende ambitie. Daar staat dan weer tegenover dat sommige ouders meteen reageren alsof hun kind achterlijk is om die ambitie te hebben.

Verder lezen …

Wat betekent dit voor mij

Veel mensen hebben allerlei dromen en ambities. De meeste mensen lukt het echter niet om ze te realiseren. Vervolgens wordt er dan na de zoveelste mislukte ambitie of droom een verklaring gezocht die vaak of denigrerend voor jezelf is: Ik ben een mislukking. Of de verklaring voor het mislukken buiten ons legt: De wereld was er nog niet klaar voor. Maar eigenlijk is het antwoord waarom het is mislukt simpel te achterhalen met een vraag: Wat betekent deze ambitie voor mij?

Verder lezen …

Wordt gelukkig

Als een kind één opdracht meekrijgt van zijn ouders dan is dat wel: Wordt gelukkig. Helaas geven veel ouders vervolgens niet de middelen om te ontdekken wat je gelukkig maakt of hoe je gelukkig wordt. Maar ze proberen je wel bepaalde manieren op te leggen om gelukkig te worden. Je moet rijk worden. Je moet veel vrienden hebben. Je moet een goede baan hebben. Je moet je ouders vaak bezoeken. Je moet anderen helpen. Je moet de regels volgen. Maar waar het vaak vooral op neerkomt is dat je ouders moeten kunnen begrijpen of zien dat je gelukkig doet.

Verder lezen …

We doen het voor het geld

De meeste mensen denken dat zij en anderen veel zaken en activiteiten voor het geld doen. Maar als ze eerlijk naar hun eigen gedrag zouden kijken, dan zouden ze zien dat het ze helemaal niet om het geld gaat. Het gaat ze vaak eerder om sociale aspecten als status, aanzien en gezelligheid. De meeste mensen zijn alleen maar blij dat ze voor hun werk ook nog geld krijgen, want ze hebben geleerd dat dat betekent dat iemand ze waardeert.

Verder lezen …

Ouders en angst

Hoeveel ouders maken zich zorgen over wat hun zal overkomen in verhouding tot het aantal ouders dat zich zorgen maakt over het feit dat hun kinderen iets kan overkomen? De verhouding zal wel volkomen scheef zijn. Het aantal ouders dat zich zorgen maakt over zichzelf zal wel minimaal zijn in vergelijking met de ouders die zich iedere dag druk maken over wat hun kinderen kan overkomen.

Verder lezen …

Helden of gekken

Als een gewoon mens hetzelfde gedrag zou vertonen als een held in een gewone dagelijkse situatie dan zouden we hem voor gek verklaren. Maar als iemand bereid is om zelfmoord te plegen om tien mensen te redden, dan is hij plots een held. Zijn wij nu gek of is een held een bijzondere staat op het randje van gek en heldhaftig. Of is het puur de situatie die de basis vormt voor ons oordeel.

Verder lezen …

De gevolgen van wetenschappelijk denken

Naast de voordelen die de wetenschappelijke manier van denken ons gebracht hebben, zijn er ook nadelen. De voordelen zijn ondertussen wel bekend we hebben meer keuze en meer vrijheid. We hebben een hogere levensstandaard en weten meer van de wereld dan onze voorouders. We kunnen met minder landoppervlak meer mensen voeden en zijn minder het slachtoffer van manipulatie en machtsmisbruik. Allemaal voordelen doordat we meer zijn gaan denken vanuit bewijs dan vanuit geloof.

Verder lezen ...

Anonieme bedrijven

Het is tegenwoordig de normaalste zaak voor bedrijven om met zo min mogelijk informatie bekend te staan bij de consument. Als het mogelijk is om met een antwoordnummer en een gratis telefoonnummer of een postbus en geen telefoonnummer contact te hebben met de klant, dan is dat waar we voor kiezen. Ondertussen mag je als klant niet anoniem zijn en moet je alles wat ze van je willen weten op internet in formulieren invullen, ook als ze die informatie niet nodig hebben om je te helpen.

Verder lezen …

dinsdag 11 mei 2010

Bangmakerij

Waarom beweren mensen dat een god van liefde angst gebruikt om ons te dwingen te doen wat hij wil. Hoe kun je zo'n god de god van liefde noemen? Dat is toch de god van de angst. Maar misschien is dat ook wel logisch in een cultuur waarin angst de drijvende kracht is achter veel activiteiten en niet liefde. Kijk alleen al naar het aantal ouders dat hun kinderen bang maakt om ze te sturen.

Verder lezen ...

Je mag niet ongelukkig zijn

Onze hele maatschappij is erop ingericht om te voorkomen dat mensen ongelukkig zijn of worden. Hoe zeer ongelukkig zijn ook een deel van het menselijke bestaan vormt is niet belangrijk. Wij als maatschappij zullen er alles aan doen om te voorkomen dat je ongelukkig wordt, bent of blijft. Zelfs als dat betekent dat we je moeten opsluiten, volspuiten of hersenspoelen je moeten ontdoen van je vrije keuze om te voelen en zijn wat je wilt.

Verder lezen …

maandag 10 mei 2010

Schrijfblokkade

Waarschijnlijk krijgt iedere schrijver wel te maken met een moment waarop hij eigenlijk niet meer weet waarover hij moet schrijven. Behalve natuurlijk als je journalist bent, want dan schrijf je vooral over wat er buiten je gebeurt. Maar waarschijnlijk kun je zelfs als journalist momenten hebben waarop je eigenlijk niet goed weet hoe je moet schrijven over wat je wilt beschrijven. Sommige onderwerpen zijn ook gewoon onbeschrijfelijk.

Verder lezen …

Veiligheid en zekerheid

De mens heeft allerlei manieren bedacht om zijn eigen veiligheid, maar vooral zijn zekerheid te vergroten. Zo hebben de West-Europese landen met een Rijnlandse cultuur gekozen voor sociale zekerheid in de vorm van collectieve ondersteuning. De Angel-Saksische landen hebben gekozen voor de zekerheid van flexibiliteit en vrijheid. In China is gekozen voor een staat gestuurde vrije markt. Alles bedoeld om mensen zekerheid te geven dat ze veilig zullen zijn.

Verder lezen …

Het Universum

Hoewel we niet kunnen weten hoe groot het universum is en we dus maar moeten speculeren of het oneindig of beperkt is, zijn we wel bang voor het universum. Waarom zijn we bang voor iets waar we deel van uitmaken? Maar misschien is een andere vraag nog wel veel belangrijker: Hoe komen we zo bang voor het universum?

Verder lezen …

Machtsverdeling

Als je politici moet geloven dan hebben ze altijd het beste met je voor. Ze willen aan de macht komen om zo het beste voor het land te bereiken volgens hun ideeën. Dat na duizenden jaren van politiek er nog steeds geen duidelijke invloed is te zien op de kwaliteit van leven door politiek, maakt de politiek alleen maar onbetrouwbaarder. Want de enige zekerheid die we van politiek wel hebben is dat zij zaken slechter maakt.

Verder lezen …

vrijdag 7 mei 2010

Onze vooruitstrevende opvoeding

Nederlanders hebben vaak het idee dat de manier waarop zij opvoeding vooruitstrevender is dan wat er in andere landen gebeurt. Maar als je er eerlijk naar kijkt, dan zie je dat we eigenlijk nog steeds opvoeden op de manier waarop dat honderd jaar geleden ook ging. We vinden namelijk nog steeds de ouders verantwoordelijk voor het gedrag dat hun kinderen vertonen.

Verder lezen …

Schuldig want je deed niets

Dit is de gedachtengang achter wraak en vetes. Je bent schuldig aan de daden van je ouders of familie of voorouders, omdat je niets hebt gedaan om te voorkomen wat ze deden. Maar als je het zo opschrijft geeft iedereen meteen toe dat het onzinnig is om iemand die niets kon doen om iets te voorkomen schuldig te verklaren aan dat wat hij niet voorkomen heeft.

Verder lezen …

Het één of het ander

Mensen houden van een wereld die zwart-wit is. Je bent goed of slecht. Je bent socialist of liberaal. Je bent christen of ongelovig. Je bent voor of tegen mij. Dat er ook nog zoiets als een mengvorm zou kunnen bestaan lijkt ons onmogelijk. Hoe kan een inbreker een goede vader zijn? Hoe kan een hoogleraar economie opgelicht worden? Hoe kan een arts overlijden aan bloedvergiftiging?

Verder lezen ...

donderdag 6 mei 2010

Moderne ideeën

In het verleden was het heel normaal dat je als kind in de directe buurt van je ouders bleef wonen. Je woonde zelfs met je grootouders, ouders en je eigen kinderen in dezelfde woning. In sommige "achtergebleven" gebieden wordt nog steeds zo geleefd. Tegenwoordig ben je echter een sukkel als je nog steeds bij je ouders leeft. Tegenwoordig moet je je eigen woning hebben en het beter doen dan je ouders.

Verder lezen …

Waarom wil ik zijn

Mensen zijn voortdurend opzoek naar wie ze zijn. We hebben er zelfs een drie stammige vraag voor bedacht. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Alsof we met die drie vragen een antwoord kunnen geven op wie we zijn. We gaan zelfs zover in onze behoefte om te ontdekken wie we zijn, dat ons leven verworden is tot de zoektocht naar onszelf in plaats van een plek die we ervaren. We denken zelfs dat we niet meer mogen leven als we niet weten wie we zijn of wat we willen.

Verder lezen …

Wie ben wat wil kan ik

Tegenwoordig moet je weten wie je bent, wat je wilt en kunt. Maar waar ieder mens kan weten wat hij wil of kan, gaat de vraag wie ben ik helemaal niet over zijn. Een mens is namelijk niet iets. Een mens is proces. We zijn niet betrouwbaar of eerlijk of gemeen of vriendelijk. We zijn niet slim of creatief of dom of oplossingsgericht. We zijn niet assertief of introvert. We zijn mensen dat betekent dat we het ene moment bazig zijn om het volgende moment volgzaam te zijn. We zijn een proces dat wil en doet en kan.

Verder lezen …

Durf je jezelf te ondervragen

Hoeveel mensen zijn er die zichzelf vragen durven te stellen als: Waarom doe ik dit? Vind ik dit wel goed? Wat bedoel ik met goed? Waarom wil ik dit eigenlijk? Wil ik dit omdat mijn buren het ook willen? Wat vind ik hier van? Het zijn er vast niet veel want dat is niet wat er van ons verwacht wordt.

Verder lezen …

maandag 3 mei 2010

Als veranderen moet

Hoeveel mensen komen in hun leven niet de situatie tegen dat iemand anders van hun verwacht dat ze veranderen? Vaak zijn zij die de verwachting hebben dat de ander verandert, ouders, werkgevers, managers, vrienden of vriendinnen en boze buren. Het vreemde aan die verwachting is wel, dat zij er vanuit gaat dat de verandering per omgaande zal plaatsvinden.

Verder lezen …

Superlatieven

We hebben nogal wat superlatieven in onze wereld. Het land met de meeste inwoners. Het land met de oudste inwoners. De snelste mens. De langste mens. De kleinste volwassen. De oudste mens. Helaas is er nooit een de jongste mens, omdat die te snel verandert. We hebben wel weer de kortste - of de langste draagtijd van een baby. Zo gaat het maar door. Je zou een artikel alleen al vol kunnen zetten met alle superlatieven die mensen kennen en bedacht hebben.

Verder lezen ...

Ik moet winnen

Voor sommige mensen geldt maar één regel: Ik moet winnen. Alles wat ze doen staat in het teken van winnen. Of het nu gaat om een spelletje zwarte pieten of om een gesprek over een onderwerp waarvoor ze van mening verschillen met iemand anders. Ze gaan daar zelfs zover in dat ze alles geoorloofd vinden om te winnen. Het maakt niet uit wat ze moeten doen, als het resultaat maar is dat ze het idee hebben gewonnen te hebben. Maar waarom ze die behoefte hebben weten ze vaak niet.

Verder lezen ...

Saamhorigheid of nationalisme

Het is natuurlijk altijd een kwestie van definitie. Maar het mooie van definitie is eigenlijk altijd, dat je je eigen positie er mooi mee kunt maken, terwijl je die van anderen kunt afkeuren. Zo ook bijvoorbeeld de definitie die Herman Pleij gisteren presenteerde voor saamhorigheid in vergelijking met nationalisme in Pauw & Witteman.

Verder lezen ...

Wantrouwen versus vertrouwen

Mensen willen elkaar het liefst vertrouwen. Maar sommige mensen doen hun best om het wantrouwen bij anderen op te roepen. De vraag die dan echter bij ons op zou moeten komen is: Wat is de oorzaak van dit gedrag dat wantrouwen oproept? Want onbetrouwbaar gedrag heeft een reden. Al is het maar de stommiteit van de ander of zijn onvermogen om betrouwbaar te zijn.

Verder lezen ...

Eerlijk duurt het langst

De mens heeft allerlei adviezen in de vorm van spreekwoorden en gezegdes vastgelegd. Bijvoorbeeld het gezegde: Eerlijk duurt het langst. Of wat te zeggen van het spreekwoord: Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel. Maar ondanks deze kennis kunnen we het niet laten om te liegen.

Verder lezen ...