zondag 31 mei 2009

Bloggen en weblogs

Hoewel veel blogsites het waarschijnlijk graag zouden willen, kunnen je geen blogs hebben zonder bloggers. Dat is zoiets als brood zonder bakker, of boeken zonder schrijvers. Maar in tegenstelling tot schrijvers, die vaak beweren niet exibitionistisch te zijn, zijn bloggers daar gewoon eerlijk over. Als je niet vindt dat je iets te vertellen hebt, dan ga je niet bloggen.

Verder lezen ...


Adverteren bij Daisycon

Ouders en geluk

Ik kan me best voorstellen, dat je als ouder het beste wilt voor je kind. En tot op een bepaalde leeftijd, weet je als ouder natuurlijk ook wat het beste is voor je kind. Ik vraag me echter af of het zinvol is om je de rest van je leven druk te maken over het feit of je kind wel het beste krijgt. Krijg jij daardoor een beter leven of je kind?

Verder lezen ...

Kritiek geven

Het begrip kritiek heeft tegenwoordig zo'n negatieve betekenis gekregen, dat we het moeten hebben over feedback of positieve kritiek. En dat terwijl het woord zelf niets anders betekent dan het geven van een oordeel over de kwaliteit.

Verder lezen ...

De emotie Spijt

We hebben allemaal wel eens ergens spijt van. Maar wat is spijt nu eigenlijk en waarom zouden we het eigenlijk nodig hebben?

Verder lezen ...

Kritiek hebben

Het is in dit leven niet moeilijk om kritiek op anderen te hebben. We leren namelijk al vroeg wat de normen zijn en we hoeven echt niet zelf iets te kunnen om te herkennen of het goed of slecht is. Alles wat je hoeft te doen om kwaliteit te herkennen is het een paar keer zien. Vervolgens beschik je over een norm.

Verder lezen ...

Asociale mensen

Het is toch eigenlijk vreemd, dat we als individuen elkaar uitschelden voor asociaal. Want asociaal betekent toch gewoon individueel? Hoe kan het dan dat we anderen asociaal vinden, als we zelf vinden dat we individuen moeten zijn?

Verder lezen ...

Sociale mensen

Nu is er wel een probleem met het begrip sociaal, het heeft namelijk twee betekenissen. In het ene geval gaat het over het feit, dat mensen sociaal gedrag vertonen. De andere betekenis is, dat we als mens ons graag lief gedragen tegenover andere mensen.

Verder lezen ...

Pas je aan, aan de groep

Dat is eigenlijk het belangrijkste wat we als maatschappij nieuwe leden leren. Het blijkt uit de manier waarop we onze kinderen opvoeden. Het blijkt uit de manier waarop we nieuwkomers behandelen, als ze zich op de manier blijven gedragen, die zij geleerd hebben. Maar is het wel zinvol?

Verder lezen ...

Spring jij altijd in het water als je vriendje dat ook doet

Dit is volgens mij de meest gebruikte opmerking van ouders als ze hun kinderen proberen duidelijk te maken, dat ze zelf mogen nadenken bij wat ze doen. Helaas gebruiken ze deze opmerking alleen als ze vinden dat hun kind iets heeft gedaan wat zij niet leuk vinden.

Verder lezen ...

maandag 18 mei 2009

Macht verkrijgen

Veel mensen hebben een ongebreidelde behoefte om hun omgeving te controleren. Vaak is dat slechts een uiting van angst. Ze hopen door hun omgeving te controleren hun angst te controleren. Maar soms zitten er mensen tussen, die macht zien als het ultieme doel. Ze willen macht om de macht. Ze willen macht om het gevoel dat ze er door krijgen.

Verder lezen ...

Verhalen vertellen

Als er iets is waarmee wij mensen opgroeien dan is dat verhalen vertellen. Tijdens onze opleidingen raken we het een beetje kwijt, omdat kennis geen verhaal is. En bewijzen dat je de kennis hebt, moet volgens de regels van het beantwoorden van vragen, niet door het vertellen van verhalen. Maar is dat zo erg?

Verder lezen ...

Informatie op internet

In een weblog over de manier waarop iedereen tegenwoordig zijn zegje kan doen op internet, wordt gesteld dat je het meeste van de informatie niet kunt vertrouwen. Als voorbeeld wordt gegeven dat bijvoorbeeld webloggers zonder blikken of blozen elkaars berichten zonder bronvermelding kopieëren.

Verder lezen ...

Onderwijs van de ongelijkheid

Het onderwijssysteem zoals we dat kennen op deze wereld is een systeem om ongelijkheid tussen mensen te versterken. Niemand in het onderwijssysteem zal dit toegeven, nog voor zichzelf nog voor anderen, maar als je er eens rustig naar kijkt is het meteen duidelijk.

Verder lezen ...

Ondernemers zijn vreemde mensen

De meeste mensen kijken vreemd op tegen ondernemers. Ergens vinden we het geweldig als iemand zich durft los te maken van de zekerheid van een werkgever. Aan de andere kant vinden we ze vaak dom en hebben ze een bord voor hun hoofd.

Verder lezen ...

Ikke, ikke, IKKÈÈÈ

Voor de meeste mensen is dit signaal een afschuwelijk begrip. Veel mensen vinden dat mensen vooral moeten denken in Wij, wij, WWIJIJIJIJ of nog beter Jullie, jullie, JULLIEIE. Maar misschien is Ikke, ikke, IKKÈÈÈ, juist wel heel goed. Het ligt er alleen aan hoe je het invult. Want je kunt het op twee manieren invullen.

Verder lezen ...

Leren en kennis

Als mensen niet zouden kunnen leren, dan zouden ze ook geen informatie kunnen verwerken en kennis ontwikkelen. Als mensen niet zouden kunnen leren, dan zouden ze gedwongen zijn om altijd dezelfde fouten te maken. We zouden nooit de huidige informatiemaatschappij hebben kunnen ontwikkelen als we niet konden leren.

Verder lezen ...

Kennisontwikkeling

Er wordt tegenwoordig wat afgepraat over kenniswerkers en kennisontwikkeling. We leven in een kennismaatschappij. Maar eigenlijk is dat allemaal alleen maar verwarrend. Want kennis bestaat niet als een losse entiteit in deze wereld. Kennis is eigenlijk een menselijk proces, waarin kennis gecombineerd met informatie leidt tot nieuwe kennis. Dus eigenlijk leven we in een informatiemaatschappij.

Verder lezen ...

Liefde voor onszelf

Als er van iets in deze wereld een overvloed is, dan is het liefde. Maar omdat het zo in overvloed is, zien we het niet meer. In plaats daarvan gaan we er naar opzoek en willen we bewijzen voor haar bestaan. Maar als er geen liefde was, dan zou deze wereld niet bestaan. Dan zou dit universum niet bestaan. Want kijk maar eens naar hoe wij zelf zijn. Alleen als we liefde voor iets voelen, helpen we het te bestaan.

Verder lezen ...

Systeemtheorie

Dit is een hele bijzondere theorie, eentje waarvan je zou denken dat die al eeuwen geleden is uitgevonden en wordt toegepast. Misschien is hij ook al eeuwen geleden uitgevonden, maar is hij herondekt in de jaren 50 van de twintigste eeuw. Het is in ieder geval een handige theorie als je jezelf er aan wilt herinneren dat de wereld niet uit losse elementen bestaat.

Verder lezen ...

Mannen en autos

De relatie tussen mannen en apparaten, in dit geval autos, heeft me altijd verbaasd. Je ziet die relatie zelfs bij mannen die helemaal niets hebben met andere machines. Maar waar komt die fascinatie toch vandaan? Zouden mannen de auto zien als een middel om te kunnen vluchten uit hun relatie? Of is het een middel om voor zichzelf te kunnen vluchten? Ik weet het niet. Maar apart vind ik het wel.

Verder lezen ...

Maastricht een stukje bourgondisch Nederland

Van alle steden in Nederland is Maastricht het apartst. Dat is overigens niet een gevolg van de mensen die er tegenwoordig wonen, want die lijken vaak te veel bezig met uiterlijkheden. Hoewel dat natuurlijk altijd het punt is met uiterlijkheden, die vallen het meeste op.

Verder lezen ...

De mens het politieke dier

Veel mensen vinden de politiek een ongezinnige gebeurtenis, die met al haar verkiezingen een ernstige inbreuk maakt op hun leven. Maar als ze naar zichzelf zouden kijken, dan zouden ze zien dat politiek een onderdeel is van het menszijn. Maar wat is politiek dan eigenlijk?

Verder lezen ...

De geldpers aanzetten

In een artikel op de Volkskrant site wordt nog maar eens uitgelegd, dat als we op dezelfde manier doorgaan met het oplossen van onze economische problemen, we in nog grotere problemen komen. Maar wat mij aan deze gedachte stoort is, de korte termijn visie die er uit blijkt.

Verder lezen ...

Informatie en kennis

In de wereld van de informatie en kennis is er altijd een flinke discussie gaande over wat nu eigenlijk kennis is en wat informatie. Voor de meeste mensen maakt het eigenlijk niet uit, want je kunt ze allebei gebruiken. Maar soms is het natuurlijk wel handig om onderscheidt te maken tussen de twee begrippen, omdat je dan in gesprek kunt gaan over hoe je informatie wilt ontvangen en kennis kunt maken.

Verder lezen ...

Angst als instrument

Als je naar de bekende historie van de afgelopen 3000 duizend jaar kijkt, dan is er veel gebeurt. Er zijn veel machthebbers geweest en vele rijken. De rijken hebben verschillende uitgangspunten gehad, maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Er zat geen rijk tussen dat niet gebruik maakte van angst om de onderdanen in het gareel te houden.

Verder lezen ...

Overheden en regels

Ik kan me heel goed voorstellen, dat je als ambtenaar van een overheid je voortdurend druk maakt of je wel je werk goed doet. Want als ambtenaar heb je eigenlijk twee meesters. De ene is je politieke baas, de andere de bevolking van het land. Beide meesters hebben echter volkomen verschillende wensen.

Verder lezen ...

Schepper of toeval

Ik vind de discussie die iedere zoveel jaar oplaait of het leven uit toeval is ontstaan of door een scheppende entiteit is gecreëerd volkomen nutteloos en onbelangrijk. Beide partijen hebben namelijk waarschijnlijk gelijk. Maar voor geen van de partijen heeft hun gelijk enig effect voor hun leven. Hun leven verandert niet als er een scheppende entiteit is geweest of als het leven puur toeval is.

Verder lezen ...

Proces of resultaat

Eigenlijk is het vreemd hoe mensen kijken naar het resultaat van processen. We hebben ergens het gevoel, dat we op basis van het resultaat iets kunnen zeggen over het proces. Maar als we eerlijk tegen onszelf zouden zijn, dan zouden we moeten toegeven, dat resultaat en proces niet één op één aan elkaar verbonden zijn. Resultaat en proces zijn geen natuurkundig principe van oorzaak en gevolg of actie en reactie.

Verder lezen ...

Testosteron software

Als er ook maar iemand op deze planeet is, die alle mogelijkheden gebruikt, die beschikbaar zijn in Microsoft Office, dan wil ik hem graag leren kennen. Wat ik dan vooral wil weten, is waarom hij alle mogelijkheden van die software nodig heeft en waar hij de tijd vandaan haalt om alles te gebruiken. Zelf vind ik Microsoft Office, software op anabole steroïden.

Verder lezen ...

Verandering is een constante

We weten allemaal, dat dit leven constant aan verandering onderhevig is. We worden verwekt en groeien van een enkele cel op tot een wezen met miljarden cellen. We gaan op onze vierde naar school en komen op onze 22ste van school als basisarts. We beginnen met wonen bij onze ouders en wonen vele jaren later zelf als ouders met onze kinderen in ons eigen huis. Veranderen is een constante.

Verder lezen ...

De managementgoeroe

De afgelopen honderd jaar zijn er een flink aantal langsgekomen, management goeroes. Eerst waren het vooral ervaringsdeskundigen, die hun verhaal deden. Toen werden het wetenschappelijke onderzoekers, die hun onderzoek begrijpelijk maakten. Of ze blijven bestaan, durf ik niet te garanderen, maar de komende vijftig jaar zullen we er nog wel een paar langs zien komen.

Verder lezen ...

Verandermanagement

In de meeste organisaties is er van tijd tot tijd sprake van de behoefte of noodzaak tot veranderen. Dit gaat vaak gepaard met weerstand en problemen. Weerstand omdat mensen niet willen veranderen. Problemen omdat mensen veranderingen tegenhouden. Rond deze twee elementen binnen het veranderproces is er een hele tak van management ontstaan, onder de naam verandermanagement. Ik vraag me echter af of de reden dat we verandermanagement nodig hebben niet gewoon de managers zelf zijn, die eigenlijk niet willen veranderen.

Verder lezen ...

Management problemen oplossen

Veel managers denken dat alleen managers organisatie problemen kunnen oplossen. Want alleen managers hebben een duidelijk zicht op het grotere geheel. Alleen managers hebben een helikopter view. Dat dit eigenlijk niet klopt, zie je aan het voetbalspel. Daar is het die ene speciale speler, die het spel bepaald, niet de coach. Wat de coach moet doen, is er voor zorgen, dat de spelers er klaar voor zijn als ze het veld in moeten.

Verder lezen ...

Een Catch tweeëntwintig

Dit begrip, gebaseerd op de titel van een boek, zouden wij een Kafkaeske situatie noemen. Je moet het ene kunnen, doen of zijn om het andere te kunnen, doen of zijn, maar mag het ene pas kunnen, doen of zijn, als je het andere kunt, doet of bent, een catch-22. In Nederland kunnen we daar overigens ook wat van.

Verder lezen ...

De eerste kantoorprogrammatuur

Je zou het niet geloven, maar het eerste kantoorprogramma voor een personal computer stamt uit het eind van de jaren zeventig. En het betreft een rekenblok programma, dat we tegenwoordig vooral kennen onder het begrip spreadsheet. En wat nog veel verbazingwekkender is, is dat het programma nooit geoctrooieerd werd. Of misschien gelukkig maar, want anders zouden de huidige spreadsheet programmas veel duurder zijn.

Verder lezen ...

Gedragsmotivatoren

Mensen kennen vele verschillende motivatoren voor hun gedrag. In de psychologie wordt er daarbij onderscheid gemaakt tussen externe en interne motivatoren of zoals dat in jargon heet: extrinsiek en intrinsiek.

Verder lezen ...

Succes en erkenning als motivatie

Sommige mensen schijnen vooral gemotiveerd te worden als ze het idee hebben, dat een handeling ze succes zal brengen in de vorm van erkenning. Terwijl andere mensen vooral gemotiveerd worden als ze met hun gedrag veel geld verdienen. De tweede groep vind ik al irritant, omdat ze het leven verlagen tot een soort wedstrijd om geld. Maar de eerste groep is helemaal irritant, omdat ze anderen frustreren met hun gedrag.

Verder lezen ...

Brandveiligheid vergroten

Ik vraag me dus echt af hoe het mogelijk is, dat scholen en verzorgingstehuizen geen beveilingsbeleid hebben als het gaat om brand. Het is toch een kleine moeite om er iets aan te doen.

Verder lezen ...

Brandveiligheid

Ik kwam laatst twee artikelen tegen, waarin duidelijk werd dat brandveiligheid bij veel mensen een onbekend fenomeen is. Ten eerste een artikel waaruit bleek, dat veel scholen het gevaar lopen om af te branden omdat er geen beveiliging aanwezig is. Ten tweede een verhaal over een Duits verpleegthuis, dat geen beveiliging heeft tegen brand. Maar wat zouden we daar nu aan kunnen doen.

Verder lezen ...

Adverteren bij Daisycon

zondag 10 mei 2009

Een succes als mens

Wat is dat tegenwoordig toch met mensen. We zijn pas een succes als we veel geld hebben of aanzien. We noemen anderen succesvol als ze directeur zijn of vaak met hun volledige naam genoemd worden in de krant. Maar zijn al deze externe kenmerken werkelijk een teken van succes?

Verder lezen ...

Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Ooit waar deze drie begrippen het parool van de Franse revolutie. Het verbazingwekkende is echter, dat je er tegenwoordig in Frankrijk niets meer van terug ziet. Ze worden nog wel gebruikt. Zo hoorde ik de Franse president ze laatst nog gebruiken, maar je ziet ze niet terug in het gedrag van de Fransen.

Verder lezen ...

Universitair opleiden

Hoewel het gebruik van universiteit in de naam van universiteiten anders doet vermoeden, zijn universitaire opleidingen tegenwoordig niet meer universele opleidingen. Wat dat betreft is de aanduiding Wetenschappelijk Onderwijs een betere. Want aan een universiteit wordt je opgeleidt om vanuit een wetenschappelijke discipline te werken.

Verder lezen ...

Wat vind ik van wetenschappelijke opleidingen

Voor de invoering van de studiefinanciering was het wetenschappelijk onderwijs een elitaire aangelegenheid. Voor de invoering van de twee fasen structuur in het wetenschappelijk onderwijs, was studeren een handeling van persoonlijke ontwikkeling. Nu hebben we een bachelor/master structuur met een major/minor opleiding in het wetenschappelijk onderwijs, maar is er niets meer over van persoonlijke ontwikkeling.

Verder lezen ...

Werken werken en nog eens werken

De mens is zo langzamerhand verworden tot een productiemiddel. Hoewel veel directeuren en personeelsmedewerkers dit zullen ontkennen, is het niet anders. Zeker als je kijkt naar hoe wordt omgegaan met werknemers in tijden van recessie. Want bedrijven verkopen niet eerst hun andere productiemiddelen, zodat ze iedereen een salaris kunnen betalen.

Verder lezen ...

Organisatietheorie

Binnen het bedrijfsleven kennen we meerdere theorieën die betrekking hebben op de structuur van de organisatie. Zo is er een theorie die de organisatie bekijkt als een levend organisme met een brein en een lichaam. Maar ik wil het hier hebben over de bekendste theorie van Nederland. De contingentie theorie van Mintzberg.

Verder lezen ...

Hoe raar nemen mensen waar

Hoe moeilijk wij mensen het hebben met waarnemen, blijkt iedere dag weer. We zien een Marokkaan lopen en zouden het liefst een blokje om lopen. We zien geen mede Nederlander, maar een potentiële aanrander. We zien een neger lopen en controleren of onze portemonnee nog in onze zak zit. We zien geen mens, maar een overvaller. We zien reclame van mooie mensen en geloven, dat we net zo mooi worden als die mooie mensen, als we het product kopen. We zien geen reclame, maar een wondermiddel. Maar hoe kan dat toch?

Verder lezen ...

Armoede in Nederland

Hoewel Nederland behoort tot de rijkste landen van de wereld kent het toch armoede. Nu is armoede een relatief begrip. Want in landen als India betekent armoede, dat je niet weet of je vandaag te eten zult krijgen. Terwijl in Nederland het neerkomt op: wat zal ik vandaag kunnen eten. Maar is dat eigenlijk wel een probleem?

Verder lezen ...

Mensen en werken

In Nederland is tegenwoordig het Gereformeerde adagium van kracht, dat een mens alleen door god wordt gewaardeerd als hij zijn talenten gebruikt. Dat betekent vervolgens, dat de mens een ander mens alleen mag waarderen als hij werkt. Het wordt natuurlijk veel mooier gezegd. Werk is het pad naar zelfwaardering en een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Maar hoe mooi je het ook zegt, het blijft een onderwaardering van de mens.

Verder lezen ...

Reclame maken

Er wordt wat reclame gemaakt in deze wereld. Van ongewenste e-mails voor producten die je helemaal niet nodig hebt tot grote billboards aan de gracht met vrouwen in gouden bikinis. Maar is dat werkelijk zinvol, al die reclame?

Verder lezen ...

Hoe selecteer je een adviesbureau

Met al die adviesbureaus die er tegenwoordig zijn, kunnen we wel wat hulp gebruiken zou ik zeggen. Vaak hebben we de neiging om maar naar het grootste bureau te gaan dat er is, om de simpele reden dat we ons probleem heel groot vinden en denken dat er veel mensen nodig zullen zijn om het op te lossen. Nu is onze eigen houding en waarneming in dit soort gevallen niet de beste adviseur. Maar wat kunnen we daar aan doen?

Verder lezen ...

Scientific management

De grootste fout die we ooit gemaakt hebben is het geloven dat scientific management ons leven beter zou maken. Het lijkt er natuurlijk ook wel op. Want dank zij scientific management kunnen we nu met eenvoud en weinig mensen duizenden producten produceren tegen prijzen, die voor onze voorouders niet mogelijk waren. Maar scientific management heeft ons ook veel gekost.

Verder lezen ...

Adviesbureau verslaving

De Nederlandse overheid is de groot gebruiker van adviesbureaus in vergelijking met andere bedrijfstakken in Nederland. De vraag is natuurlijk wat daar de oorzaak van is, want uiteindelijk gaat het hier om het geld van alle Nederlanders en mogen we best kritisch kijken naar hoe dat wordt uitgegeven.

Verder lezen ...

Oplossingen adviseren

De laatste 50 jaar kent het westen een vreemd fenomeen: Het adviesbureau. Vroeger moesten we het doen met het advies van bekenden of van collegas of van universiteits professoren. Maar tegenwoordig kun je op bijna iedere hoek van de straat advies vragen aan gespecialiseerde adviseurs. Maar is dat eigenlijk wel zo goed?

Verder lezen ...

zaterdag 9 mei 2009

Macht of angst

Veel machthebbers zullen beweren, dat ze het beste voor hebben met hun onderdanen. Maar waarom wil iemand de macht hebben? Macht bezitten is misschien wel leuk, maar ook verantwoordelijk en verleidelijk. Verder leidt macht vaker tot machtsmisbruik, dan tot een gelukkige machthebber.

Verder lezen ...

Bewuste en onbewuste kennis

Als mens zijn we een bron van bewuste en onbewuste kennis. We weten en kunnen zelfs zoveel, dat we van het grootste deel niet eens weten dat we het kunnen. Van sommige kennis is het natuurlijk logisch, dat we die niet kennen, omdat we die geleerd hebben in een periode dat we nog niet eens bewust waren van het feit, dat er zoiets was als bewustzijn. Het meeste van wat we voor ons vierde levensjaar geleerd hebben is onbewuste kennis.

Verder lezen ...

Kennis was macht

Eeuwenlang was kennis macht. Als je iets wist, wat geld opleverde en een ander wist dat niet, dan kon je geld aan die kennis verdienen. Met het internet kan echter iedereen aan kennis komen. Kennis is dus niet meer het exclusieve bezit van een groepje deskundigen. Maar of met het internet kennis geen macht meer heeft, vraag ik me af.

Verder lezen ...

Toetsontwikkeling

In het onderwijs is het gebruik van toetsen de normaalste zaak van de wereld. Daarbij heeft men de keuze uit twee soorten vragen, gesloten vragen of meerkeuze en open vragen of essay. Het verschil tussen beide soorten vragen is niet van belang in dit artikel. Maar waar het op neerkomt, is dat gesloten vragen de antwoorden aanbieden, terwijl open vragen het antwoord overlaten aan de beantwoorder van de vragen. Bij toetsontwikkeling gaat het echter niet om de keuze voor gesloten- of open vragen.

Verder lezen ...

Gevaarlijk leven

Ik kwam een mooi artikeltje tegen over een gif, dat je kunt gebruiken tegen mieren en dat mensen gebruiken om hun voedsel te zoeten. Het gaat hier om aspertaam, wat als handelsnaam Nutrasweet gebruikt. En het schijnt beter tegen bepaalde soorten mieren te werken dan de meeste mierengiffen.

Verder lezen ...

vrijdag 1 mei 2009

Zelfreflectie ontwikkelen

Met zelfreflectie bedoel ik niet het vermogen om jezelf de grond in te praten, door alles wat je doet negatief te bekijken en veroordelen. Zelfreflectie in dit artikel is het vermogen om objectief naar jezelf te kijken en vast te stellen, wat je nog aan kennis en vaardigheden mist om een bepaalde taak goed uit te kunnen voeren.

Verder lezen ...

Toetsen en evalueren

Als we onderwijs hebben gevolgd in Nederland dan zijn we er aangewend. Eigenlijk weten we zelfs niet beter en geloven we dat er maar één manier is om te bewijzen, dat we de kennis bezitten die we onderwezen kregen. Maar waarom wordt er eigenlijk getoetst of geëvalueerd?

Verder lezen ...

Mensen en normen

Normen hanteren is iets waar mensen geweldig goed in zijn. Zo vinden we langdurig werklozen nietsnutten en ongemotiveerd, dus hoeven we ze ook niet uit te nodigen. Vrouwen zijn minder goed in alles dan mannen. En mannen zijn minder goed in alles dan vrouwen. Rijke mensen hebben meer gelijk dan arme mensen. En rijke mensen zijn gewetenlozer dan arme mensen. Politici zijn onbetrouwbaarder dan autoverkopers en autoverkopers zijn niet te vertrouwen. In het onderwijs leren we mensen altijd de waarheid. En wetenschap is de enige manier om de wereld te leren kennen.

Verder lezen ...

Kerstvieren

Kerst is wereldwijd een vreemd fenomeen. Waar het voor de tijd van de christenen de viering was van het einde en het begin, werd het daarna de viering van de geboorte van een god in mensen gedaante. Kerst was dus niet langer een viering van opluchting en hoop, maar een viering van dankbaarheid en liefde. De laatste honderd jaar is het echter verworden tot een verplichting.

Verder lezen ...

Mensen en machtsmisbruik

Macht schijnt één van de moeilijkste aspecten van een leidinggevende functie te zijn, waar je echt mee om moet leren gaan. Als je zonder ervaring macht krijgt, dan schijnen mensen de neiging te hebben het idee te ontwikkelen dat alles mag. In de jaren zestig werd dat bijvoorbeeld bewezen in een psychologisch experiment met gespeelde gevangenisbewaarders.

Verder lezen ...

Angst en liefde

De meeste mensen zullen deze twee begrippen niet elkaars tegenstelling vinden, maar ik toevallig wel. Ten eerste is angst de afwezigheid van liefde, want waar liefde leeft kan geen angst zijn. Maar achter moed zit liefde als kracht.

Verder lezen ...

Inhoud en buitenkant

Het Nederlandse gezegde: Het oog wil ook wat. Is natuurlijk een reactie op de vaak geuite kritiek, dat mensen zich te veel richten op de buitenkant. En ergens is dat ook waar, mensen zijn visueel ingesteld, als hun ogen tenminste goed werken. Het gaat zelfs zo ver, dat we in de war raken, als we onze ogen sluiten en we proberen ons evenwicht te bewaren.

Verder lezen …

Emoties en leren

Gisteren zitten kijken naar een film (Equilibrium) met Christian Bale, je weet wel de huidige Batman. De film ging uit van het idee, dat emoties de bron waren van al het kwaad. Mensen zouden oorlog voeren, omdat ze elkaar haten of boos zijn. In ieder geval het kwam er op neer, dat emoties de bron waren van al het kwaad en daarom moesten ze uitgeroeid of anders in ieder geval onderdrukt worden.

Verder lezen ...

Emoties of gevoelens

Bij veel wat we doen, geven wij mensen onze emoties de schuld. Als een gevolg daarvan zoeken we allerlei manieren om onze emoties in toom te houden. Of we gaan juist op zoek naar emoties die we als prettig ervaren. Maar aan het werkelijke doel voor onze emoties gaan we voorbij.

Verder lezen ...

De doodstraf als afschrikking

In sommige landen wordt de doodstraf als een afschrikkingsmiddel gezien, voor het plegen van bepaalde misdrijven. Nu zijn er wat mij betreft twee redenen, waarom de doodstraf zinloos is.

Verder lezen ...

Mensen en de dood

Zo graag als de mens anders wil zijn, dan alle andere levende wezens op deze planeet, zo gelijk zijn we in één aspect. Alle levende wezens op deze planeet sterven. Sommige doen er eeuwen over voordat ze die dag bereiken, neem bijvoorbeeld de sequoia sempervirens aan de westkust van Amerika, die waarschijnlijk 2500 jaar leeft. Terwijl de kortst levende viervoeter 12 maanden haalt, waarvan maar 4 buiten het ei.

Verder lezen ...

Normen en Waarden

Mensen geven aan, dat ze graag vanuit waarden willen leven, maar als puntje bij paaltje komt, dan leven echter vanuit normen. Nu is het leven vanuit normen geen probleem als het over jezelf gaat. Het is misschien zelfs wel handig om vanuit normen te leven, omdat regels nu eenmaal makkelijker zijn te hanteren dan doelen. Het probleem ontstaat echter als we onze normen aan anderen gaan opleggen.

Verder lezen ...

Mensen en macht

Alle mensen schijnen behoefte hebben aan macht over hun eigen leven. Als je het niet gelooft, moet je maar eens naar babies kijken.

Verder lezen ...

Die aparte statistiek

In de 19e eeuw zei de Britse prime minster Disreali het volgende over statistiek: "Er zijn drie soorten leugens: leugen, grote leugen en statistiek." En daar heeft hij helemaal gelijk in. Want met statistiek kun je alles beweren en waar maken, wat je maar wilt. Daarom zou het goed zijn, als we in Nederland beter statistiek onderwijs zouden geven. Want statistiek begrijpen maakt het leven een stukje makkelijker.

Verder lezen ...

Presenteren kun je leren

Soms mag je er bij zijn als er een dieptepunt op het gebied van presenteren wordt gerealiseerd. Het is niet leuk om mee te maken, maar leerzaam is het wel. Het punt is echter dat het nergens voor nodig is, zo'n dieptepunt creëren. Je kunt namelijk heel goed leren presenteren, zonder dat je een talent hoeft te zijn.

Verder lezen ...

De Nederlandse cultuur en respect

Een artikel van Scarbo over respect: De nieuwe religie, bracht met tot het volgende artikel over respect. Want als het om de Nederlandse cultuur gaat, dan bekijken we respect niet veel vreemder dan vele zuidelijke culturen.

Verder lezen ...

De Nederlandse vacature cultuur

Veel werkgevers klagen over het feit, dat ze geen werknemers kunnen vinden voor vacatures die ze hebben. Maar wat doen werkgevers nu eigenlijk echt om die vacatures te vervullen?

Verder lezen ...

Winkelier zijn of spelen

Ik vraag me iedere keer weer als ik een winkel binnenloop af, waarom mensen winkelier willen zijn. Te vaak krijg ik namelijk het idee, dat de winkel er alleen maar is om geld te verdienen. Er wordt dus vooral winkeliertje gespeeld.

Verder lezen ...

Geld het instrument van de duivel

Dat is toch hoe sommige mensen geld noemen? Zelf heb ik het idee, dat geld niet het probleem is. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen.

Verder lezen ...

Kopen bij webwinkels

Persoonlijk heb ik er niets op tegen bij een goed werkende webwinkel iets te kopen. Ik heb het dan over winkels, die duidelijk zijn over de prijs, waar alle software en scripts werken en waar ze je het idee geven dat ze begrijpen hoe het zit.

Verder lezen ...

Mannen en Vrouwen

Als je op basaal genetisch niveau naar mannen en vrouwen (deze opsomming is alfabetisch) kijkt, dan verschillen ze waarschijnlijk nog geen procent. Als je op lichamelijk niveau naar mannen en vrouwen kijkt, dan verschillen ze waarschijnlijk net één procent. Als je hun verschillen op maatschappelijk niveau bekijkt, dan lijken het wel twee verschillende dierensoorten.

Verder lezen ...