dinsdag 29 juni 2010

Tabula rasa

We weten ondertussen wel dat mensen niet geboren worden als een onbeschreven blad. We worden geboren met allerlei vermogens om de wereld om ons heen te begrijpen en interpreteren. Maar wat nog niet duidelijk is, is hoe vol dat blaadje beschreven is. Natuurlijk zijn er al een paar zaken waarvan je zonder problemen kunt stellen dat ze vastliggen in ons brein. De manier waarop we horen, zien, lopen, eten, voelen, proeven ze zijn allemaal van tevoren bepaald. Maar is hoe we ons voelen van tevoren bepaald. Is hoe we ons gedragen tegenover probleemsituaties of weerstand een gegeven. Of zijn de vijf persoonlijkheidskenmerken eigenschappen die we ontwikkelen in de loop van ons leven.

Verder lezen ...

maandag 28 juni 2010

Maak mensen goed

Als je beweert dat er allerlei overheidsinstituten nodig zijn om mensen eerlijk te houden, geloof je dan eigenlijk wel dat mensen goed zijn of gelijkwaardig. Natuurlijk niet, dan geloof je dat mensen oneerlijk zijn en zichzelf bij de minste of geringste kans zullen bevoordelen ten nadele van anderen. Maar is dat niet logisch, als je ziet hoe we onze kinderen opleiden. Want welk kind wordt beloond met aandacht van de leerkracht en welk kind moet het maar uitzoeken.

Verder lezen ...

De basis van democratie

Voor veel mensen betekent democratie dat ze verplicht zijn anderen aan het woord te laten. Democratie betekent dat iedereen vrij is om te zeggen wat hij wil ook al mag hij daar niet naar handelen. Maar dat is niet de basis van democratie, dat is slechts een gevolg van dat wat democratie veroorzaakt.

Verder lezen …

zaterdag 26 juni 2010

Maten van samenhang

In de statistiek zijn er eigenlijk twee belangrijke maten om de samenhang tussen twee variabelen te bepalen. De ene maat is de covariantie, de andere de correlatie. Hoewel de meeste mensen de correlatie een eenvoudig te begrijpen samenhang vinden, is dat voor de covariantie een stuk minder. De correlatie is ook een stuk eenvoudiger om te begrijpen, omdat ons brein een vergelijkbaar mechanisme gebruikt.

Verder lezen …

Correlatie en covariantie

Onbewust snappen we allemaal hoe deze onderdelen van de statistiek in elkaar zitten. We maken er onbewust zelfs iedere dag gebruik van. Alsof correlaties en covarianties een onderdeel uitmaken van ons brein. Zo snapt iedereen bijvoorbeeld dat er een direct verband bestaat tussen de regen die valt en het aantal paraplu’s dat we op straat zien. Daarvoor hoeven we niet eerst te gaan meten. We snappen ook dat er een verband bestaat tussen de mate waarin de prijs van een product varieert en hoeveel we er van kopen. Zo kopen we vaak meer benzine vlak voor het moment dat de prijs stijgt, terwijl we minder brandstof kopen vlak voordat de prijs daalt. Wat dat betreft lijken covariantie en correlatie enigzins op elkaar.

Verder lezen …

vrijdag 25 juni 2010

De laatste eigenaar

Politici, maar ook ouders hebben de neiging om ons aan te spreken op ons gedrag met uitspraken als: We kunnen onze kinderen niet opschepen met onze problemen. Of: We moeten onze kinderen een goede wereld nalaten. Of: We moeten onze kinderen voorbereiden op de toekomst. Of: We hebben deze wereld slechts te leen van de volgende generaties. Deze laatste gedachtengang kun je echter tot in het extreme doortrekken. Dan moet je stellen dat we deze wereld te leen hebben van het laatste levende wezen op deze planeet, zelfs de generaties die na ons komen. Waarmee je eigenlijk stelt dat het laatste levende wezen op deze planeet de echte eigenaar is van alles wat we nu bezitten, want je kunt alleen iets lenen van de eigenaar volgens onze normen. Waarbij je alleen iets leent als je toestemming hebt van de eigenaar.

Verder lezen …

donderdag 24 juni 2010

Cradle2Cradle

Gisteren op Pinc TV gekeken naar een deel van de presentatie van Michael Braungart, de bedenker van Cradle2Cradle. Ik vroeg me eigenlijk altijd al af wat Cradle2Cradle nu eigenlijk te maken had met milieuvervuiling. Maar na het verhaal van Michael Braungart werd het me eindleijk duidelijk. Cradle2Cradle gaat helemaal niet over milieuvervuiling, het gaat over een andere manier van werken. Het gevolg van die andere manier van werken is dat je niet langer milieuvervuild. Maar het uitgangspunt is nadenken over hoe je spullen die je maakt kunt hergebruiken.

Verder lezen ...

dinsdag 22 juni 2010

Wanneer is ons werk nuttig

Is ons werk nuttig als iemand anders dat beslist of mogen we zelf beslissen of ons werk nuttig is. Of is ons werk pas nuttig als het geld opbrengt. De laatste jaren lijkt het erop dat alleen geld kan bepalen of werk nuttig is. Of doordat het werk geld opbrengt of omdat het geld bespaart. Als werk niet in geld is uit te drukken lijkt het wel of het niet nuttig is. Je ziet dan ook steeds meer dat er in de openbaarheid alleen gepraat wordt over wat iets kost of opbrengt. Zelfs een spelletje als voetbal wordt steeds meer een geldzaak en steeds minder een activiteit die je voor je plezier doet.

Verder lezen ...

vrijdag 18 juni 2010

Nu klopt het wel

Dit is ergens een aparte gedachtengang. Eigenlijk is hij al zo oud als het filosofische probleem van: Als de aarde gedragen wordt door Atlas, waar staat Atlas dan op of door wie of wat wordt Atlas gedragen. Als je dan als antwoord geeft: Atlas staat op een schildpad. Dan krijg je vanzelf de vraag weer terug: Waar staat die schildpad op? Waarna je kunt blijven beweren dat de schildpad weer op een andere schilpad staat. Misschien kun je zelfs beweren dat al die schildpadden uit eindelijk in een grote boog weer uitkomen op de aarde.

Verder lezen …

donderdag 17 juni 2010

Wat zeggen wetten over ons

Nu kun je de titel van dit artikel op twee manieren lezen. De ene manier is dat wetten ons vertellen hoe we moeten leven. Dan gaat het om de prescriptieve eigenschappen van wetgeving. De andere manier is wat wetten zeggen over onszelf. Je zou het de descriptieve eigenschappen van wetgeving kunnen noemen.

Verder lezen …

Iedereen vooraan

Het lijkt er vaak op dat mensen denken dat iedereen hetzelfde moet zijn en doen. We moeten allemaal directeur worden. We moeten allemaal de Tour de France winnen. We moeten allemaal wereldkampioen worden. Toch weten we allemaal dat het niet kan. Niet iedereen kan directeur worden. We kunnen niet allemaal de Tour de France winnen. We kunnen niet allemaal wereldkampioen worden. Er zijn namelijk gewoon niet genoeg eerste plekken voor ons allemaal.

Verder lezen …

Tienduizend uur

Als je sommige deskundigen in ontwikkelingspsychologie moet geloven, dan is het voldoende om tienduizend uur bezig te zijn met iets om er expert in te worden. Dus tienduizend uur schaken en je bent meester. Tienduizend uur fietsen en je kunt de Tour de France winnen. Tienduizend uur managen en je bent geschikt als directeur. Maar hoeveel is tienduizend uur echt.

Verder lezen ...

woensdag 16 juni 2010

Dat is toch logisch

Voor de meeste mensen is iets volkomen logisch als ze het zelf snappen. Het enige wat ze dan vaak niet snappen is dat anderen het niet snappen. Of zoals Johan Cruyff wel eens wil zeggen: Je gaat het pas zien als je het ziet, logisch toch. Het gevolg is dan ook vaak dat we op geen enkele manier nadenken over wat dan onze logica is waarom wij iets snappen zodat we anderen kunnen helpen het te begrijpen, als zij het niet snappen.

Verder lezen …

dinsdag 15 juni 2010

Emotionele pijn

Mensen vinden het niet zo moeilijk om elkaar emotioneel pijn te doen. Vaak gebeurd dat niet eens opzettelijk. We letten even niet op hoe we iets zeggen en de ander voelt zich gekwetst. We nemen een beslissing zonder de ander daar in te kennen en de ander voelt zich emotioneel geraakt. We kijken even niet vriendelijk en de ander voelt zich persoonlijk beledigd. Zo gaat de lijst eigenlijk eindeloos door.

Verder lezen …

Je moet veranderen

Hoeveel mensen vinden niet van anderen dat ze moeten veranderen? Het vreemde is alleen dat ze vervolgens het geduld niet op kunnen brengen om de ander de kans te geven te veranderen. Hoeveel vrouwen trouwen niet met een man die ze denken te zullen veranderen, waarna ze verwachten dat hij zal veranderen omdat zij dat verwacht? Hoeveel werkgevers nemen niet werknemers aan met het idee dat ze zullen veranderen die vervolgens niet blijken te veranderen?

Verder lezen …

Het ministerielandschap van Nederland

Als je kijkt naar welke ministeries in Nederland een vast bestaan kennen, dan zie je wat de Nederlandse politiek belangrijk vindt. Het vreemde is echter dat al die afzonderlijke ministeries een noodzakelijk kwaad zijn, vanwege de complexiteit van de regelgeving die de staten generaal samenstelt. Met minder regels zouden we met een paar ministeries kunnen volstaan.

Verder lezen …

Vragenstellen

Het lijkt zo makkelijk het stellen van vragen. Alles wat je hoeft te doen is te luisteren naar wat een ander zegt en vervolgens een vraag te formuleren die daarbij past. Iets in de vorm van: Wat bedoelt u met luisteren? Wat verstaat u onder formuleren? Wat vindt u een passende vraag? Wat zegt u?

Verder lezen …

Het rare spreadsheet

De Abacus
Op zich is het spreadsheet een schitterend idee. Je hebt een volkomen leeg vel ingedeeld in kolommen en rijen. Ieder snijpunt van een kolom en een rij is een veld waarin je of informatie kunt plaatsten of een formule. Daar begint eigenlijk al het vreemde, want in de meeste andere programma's kun je eigenlijk maar één ding doen.

Verder lezen …

Adviseren is zo makkelijk

Als je ziet hoeveel adviesbureaus er in Nederland en wereldwijd zijn, dan moet het wel een heel makkelijke activiteit zijn. Nu is het natuurlijk wel zo dat het opzetten van een adviesbureau eenvoudig is, je hebt er niet veel meer voor nodig dan je eigen kennis en een telefoon. Maar echt goed adviseren is iets heel anders dan simpelweg je kennis toepassen.

Verder lezen …

De RET en dan niet die uit Rotterdam

Voor mensen die in Rotterdam wonen is de afkorting RET denk ik bijna altijd een verwarrende. Want waarom hebben sommige coaches en trainers het toch altijd over de Rotterdamse Elektrische Tram? Je moet toch niet met de tram om een oplossing te zoeken voor ongewenst gedrag? Maar RET staat ook voor Rationeel Emotieve Therapie of Rationeel Effectieve Training.

Verder lezen …

Goeie discussiestoppers

Mensen hebben als het gaat om discussiëren een aantal goeie discussiestoppers bedacht. Stoppers waardoor je niet meer verder hoeft te praten en zo het gevaar kunt ontlopen het gevoel te krijgen te verliezen. Waarom mensen dat doen? Waarschijnlijk hebben ze het geleerd, want als het aangeboren is, dan heeft debatteren eigenlijk geen zin.

Verder lezen …

Mogelijke linksites

Er zijn behoorlijk wat linksites op dit moment op het world wide web. Je hebt bijvoorbeeld eKudos, Tagmos, Tipt, NuJIJ, Geenredactie, MSNreporter. Nu zijn er een paar belangrijke punten te noemen voor dit soort sites, om nuttig te zijn.

Verder lezen …

HRM Marketing

In een artikel in P&O Actueel van oktober wordt geprobeerd om de vijf P's van de marketing mix te verduidelijken vanuit het vakgebied Human Resources Management. Helaas lijkt het er eerder op dat de vijf experts ook moeite hebben met de koppeling van de vijf P's aan HRM.

Verder lezen …

Doe je eigen onderzoekje

Het is tegenwoordig dankzij Google docs vrij eenvoudig om je eigen onderzoekje te starten. Open Google docs en kies onder Nieuw voor Forms. Maar dat betekent nog niet dat je klaar bent met je onderzoekje.

Verder lezen …

Organisatie verandering

Waarom blijven veel organisatie problemen vaak zolang onopgelost, terwijl iedereen ze ziet en het er over heeft? Vinden we het soms leuk om te blijven rondlopen met problemen?

Verder lezen …

Hoe werkt Google search

Hoewel niet precies bekend is hoe Google zijn zoekresultaten samenstelt, kun je als gewoon mens wel een aantal elementen van de zoekmachine begrijpen. Ze zijn namelijk gewoon op algemene technieken gebaseerd, die mensen onderling ook gebruiken.

Verder lezen …

Iedereen kan verkopen

Tenminste dat is wat de meeste verkooptrainers je willen doen geloven. En voor een groot deel hebben ze daar ook wel gelijk in. Want verkopen is voor het grootste deel een vaardigheid die te leren is, als je er voor open wilt staan.

Verder lezen …

Geld verdienen met internet

Vreemd is het wel dat mensen denken dat ze via internet veel sneller geld kunnen verdienen dan via andere media. Volgens mij vergeten de meeste mensen dan dat het niet het medium is, dat hun product verkoopt of koopt. Geld verdienen blijft altijd een activiteit waarbij twee mensen nodig zijn. Laten we eerlijk toegeven dat het internet geen geld heeft om uit te geven.

Verder lezen …

De invloeden op trainingseffecten

Er wordt wat afgetraind in deze wereld. Als het niet gaat om het werken met een nieuw computersysteem, dan gaat het wel om effectievere klantgesprekken. Alles maar dan ook alles kunnen we trainen tegenwoordig. Van de laatste regelgeving voor accountants tot de veiligheidsinstructies in de procesindustrie, het is allemaal trainbaar. Maar wat beïnvloedt vervolgens het effect van al die trainingen?

Verder lezen …

De kern van ondernemerschap

Voor de meeste mensen is ondernemerschap een beangstigende toestand. Want hoe kun je een gegarandeerd inkomen realiseren, als je niet bij een baas werkt? En hoe weet je zeker, dat je wel een product hebt, dat een gegarandeerd inkomen realiseert? Bij het ondernemerschap is het gegarandeerde inkomen echter niet het uitgangspunt. Als je een gegarandeerd inkomen wilt creëren als ondernemer, dan moet je de klant geven wat hij wil: betrouwbaarheid.

Verder lezen …

Trainingskenmerken

De Nederlandse markt voor trainingen en opleidingen aangeboden door commercieële bedrijven, ligt sinds jaar en dag zo rond de 2 miljard Euro. Voor zo'n bedrag zou je als inkoper toch eigenlijk moeten willen weten of je waar voor je geld krijgt. Maar hoe herken je een kwaliteitstraining?

Verder lezen …

Het meten van trainingseffecten

Voor veel bedrijven zou een eenvoudige manier om het effect van trainingen te meten een uitkomst zijn. Maar helaas voor hun is die eenvoudige manier er niet. Het effect van trainingen meten is niet hetzelfde als een meetlint gebruiken om iemands lengte te bepalen. Er is wel een niet al te complexe manier om het effect van trainingen te meten.

Verder lezen …

Marketing

Het onder de aandacht brengen van je product als ondernemer is een belangrijke activiteit. Veel succesvolle ondernemers zijn dan ook vaak van nature getalenteerde marketeers. Ze weten wat ze moeten doen om hun product onder de aandacht te brengen bij hun klanten. Vanwege het belang van marketing is het tegenwoordig zelfs een afzonderlijke wetenschap binnen de economische en psychologische wetenschappen.

Verder lezen …

Waardebepalend geld

Hoeveel mensen leven niet enigszins vanuit het idee dat iets pas waardevol wordt als ze ervoor betaald hebben. Hoe sterk dat effect is zie je aan het feit dat we vaak geen enkele waarde toekennen aan het leven zelf. We vervuilen alsof dat geen gevolgen heeft voor onze omgeving. We voeren oorlogen alsof de uitvoerders het leuk vinden om te sterven. We behandelen andere respectloos alsof ze geen rechten hebben.

Verder lezen …

woensdag 9 juni 2010

Ik wil gelukkig zijn

Wat zeg ik, eigenlijk is het: Ik moet gelukkig zijn. Want dat is waar we de hele dag mee bezig zijn tegenwoordig gelukkig zijn. Alles is er op gericht om onszelf gelukkig te maken en houden. Zelfs als onszelf gelukkig maken betekent dat we anderen ongelukkig moeten maken, zullen we proberen onszelf gelukkig te maken. Zelfs al betekent gelukkig maken dat we ons lichaam moeten mishandelen we zullen gelukkig worden.

Verder lezen …

dinsdag 8 juni 2010

Het oordeel van anderen

Het is eigenlijk vreemd dat in een wereld waarin het individualisme zo belangrijk is, het oordeel van anderen belangrijker is dan het eigen oordeel. Wat vindt mijn collega van mijn idee dat ik wil solliciteren op de vacature van afdelingsmanager? Wat vinden mijn ouders van het feit dat ik wil Nederlands wil gaan studeren in Groningen? Wat vinden mijn vrienden van het feit dat ik vrijdag niet mee ga naar de kroeg? Wat vinden mijn teamleden dat ik wil stoppen met voetballen?

Verder lezen …

Pijnlijke emoties

De mens kent nogal wat pijnlijke emoties, naast alle plezierige. Soms lijkt het wel of het leven meer pijnlijke dan plezierige emoties kent. Soms lukt het ons om zonder nadenken anderen pijn te doen. Hoewel je je in sommige situaties kunt afvragen of de ervaren pijn wel veroorzaakt wordt door het gedrag van anderen. Omdat ze in geen verhouding staan tot de oorzaak.

Verder lezen ...

maandag 7 juni 2010

De beleefdheid gebied

Er is veel gedrag dat wij uit beleefdheid horen te doen. Maar er is eigenlijk niemand die ons uitlegt wat dan de reden is om beleefd te zijn. We horen wel verklaringen als: Door beleefd te zijn toon je respect. Door beleefd te zijn voorkom je geweld. Door beleefd te zijn draag je bij aan een leukere wereld. Maar wat beleefdheid ook doet is ons weghouden bij onszelf. We doen namelijk wat anderen vinden dat goed gedrag is. We doen geen dingen meer omdat we dat zelf willen, maar omdat we dat zo geleerd hebben.

Verder lezen …

De weg kwijt zijn

We hebben veel uitdrukkingen voor mensen die volgens ons niet weten waar ze mee bezig zijn. Van de weg kwijt zijn tot die heeft ze niet alle vijf op een rijtje. Wat we ons echter nooit afvragen is hoe we tot die conclusie komen. Het enige wat we doen is kijken naar de ander en zien dat hij of zij gedrag vertoont dat afwijkt van wat wij verwachten. Maar waar het eigenlijk op neer komt is dat we vinden dat de ander zich niet zo mag gedragen.

Verder lezen ...

vrijdag 4 juni 2010

Respect voor jezelf

Respect voor jezelf is misschien wel een van de moeilijkere gedragingen die mensen kennen. Dan bedoel ik dus niet je de kaas van het brood laten eten of met lange tenen rondlopen. Respect voor jezelf betekent jezelf waarderen om wie je bent. Dat is iets anders dan kijken of je wel voldoet aan een aantal normen, waarbij je bijvoorbeeld meer goede eigenschappen bij jezelf kunt vinden dan slechte.

Verder lezen …

donderdag 3 juni 2010

Begrenzen of bevrijden

In dit leven hebben we eigenlijk maar twee keuzes met ons gedrag, we kunnen bevrijdend gedrag tonen en begrenzend. Of we laten mensen zien dat ze vrij zijn in hun keuzes. Of we dwingen anderen om te kiezen wat wij kiezen. Het bijzondere is dat het bevrijdende gedrag hetzelfde begint als het begrenzende. Het begrenzende gedrag voegt vervolgens iets toe, waardoor het gedrag dat eerst vrijheid toonde plots de norm wordt en beperkt.

Verder lezen …

De kern van instructie

Als het gaat om het instrueren van anderen, dan hebben we vaak het idee dat dat niet zo ingewikkeld is. Het is gewoon een kwestie van vertellen wat de ander niet weet. Zo doen ze dat op school toch ook. Vandaag leer je wat één plus één is en morgen wat één plus twee is. Vandaag leer je dat de eerste Nederlanders Batavieren waren, morgen leer je dat de Romeinen de oudste stad van Nederland hebben gesticht.

Verder lezen …