We weten ondertussen wel dat mensen niet geboren worden als een onbeschreven blad. We worden geboren met allerlei vermogens om de wereld om ons heen te begrijpen en interpreteren. Maar wat nog niet duidelijk is, is hoe vol dat blaadje beschreven is. Natuurlijk zijn er al een paar zaken waarvan je zonder problemen kunt stellen dat ze vastliggen in ons brein. De manier waarop we horen, zien, lopen, eten, voelen, proeven ze zijn allemaal van tevoren bepaald. Maar is hoe we ons voelen van tevoren bepaald. Is hoe we ons gedragen tegenover probleemsituaties of weerstand een gegeven. Of zijn de vijf persoonlijkheidskenmerken eigenschappen die we ontwikkelen in de loop van ons leven.
Verder lezen ...dinsdag 29 juni 2010
maandag 28 juni 2010
Maak mensen goed
Verder lezen ...
De basis van democratie
Verder lezen …
zaterdag 26 juni 2010
Maten van samenhang
In de statistiek zijn er eigenlijk twee belangrijke maten om de samenhang tussen twee variabelen te bepalen. De ene maat is de covariantie, de andere de correlatie. Hoewel de meeste mensen de correlatie een eenvoudig te begrijpen samenhang vinden, is dat voor de covariantie een stuk minder. De correlatie is ook een stuk eenvoudiger om te begrijpen, omdat ons brein een vergelijkbaar mechanisme gebruikt.
Verder lezen …Correlatie en covariantie
Verder lezen …
vrijdag 25 juni 2010
De laatste eigenaar
Politici, maar ook ouders hebben de neiging om ons aan te spreken op ons gedrag met uitspraken als: We kunnen onze kinderen niet opschepen met onze problemen. Of: We moeten onze kinderen een goede wereld nalaten. Of: We moeten onze kinderen voorbereiden op de toekomst. Of: We hebben deze wereld slechts te leen van de volgende generaties. Deze laatste gedachtengang kun je echter tot in het extreme doortrekken. Dan moet je stellen dat we deze wereld te leen hebben van het laatste levende wezen op deze planeet, zelfs de generaties die na ons komen. Waarmee je eigenlijk stelt dat het laatste levende wezen op deze planeet de echte eigenaar is van alles wat we nu bezitten, want je kunt alleen iets lenen van de eigenaar volgens onze normen. Waarbij je alleen iets leent als je toestemming hebt van de eigenaar.
Verder lezen …donderdag 24 juni 2010
Cradle2Cradle
Verder lezen ...
dinsdag 22 juni 2010
Wanneer is ons werk nuttig
Verder lezen ...
vrijdag 18 juni 2010
Nu klopt het wel
Verder lezen …
donderdag 17 juni 2010
Wat zeggen wetten over ons
Nu kun je de titel van dit artikel op twee manieren lezen. De ene manier is dat wetten ons vertellen hoe we moeten leven. Dan gaat het om de prescriptieve eigenschappen van wetgeving. De andere manier is wat wetten zeggen over onszelf. Je zou het de descriptieve eigenschappen van wetgeving kunnen noemen.
Verder lezen …Iedereen vooraan
Verder lezen …
Tienduizend uur
Verder lezen ...
woensdag 16 juni 2010
Dat is toch logisch
Voor de meeste mensen is iets volkomen logisch als ze het zelf snappen. Het enige wat ze dan vaak niet snappen is dat anderen het niet snappen. Of zoals Johan Cruyff wel eens wil zeggen: Je gaat het pas zien als je het ziet, logisch toch. Het gevolg is dan ook vaak dat we op geen enkele manier nadenken over wat dan onze logica is waarom wij iets snappen zodat we anderen kunnen helpen het te begrijpen, als zij het niet snappen.
Verder lezen …dinsdag 15 juni 2010
Emotionele pijn
Verder lezen …
Je moet veranderen
Verder lezen …
Het ministerielandschap van Nederland
Als je kijkt naar welke ministeries in Nederland een vast bestaan kennen, dan zie je wat de Nederlandse politiek belangrijk vindt. Het vreemde is echter dat al die afzonderlijke ministeries een noodzakelijk kwaad zijn, vanwege de complexiteit van de regelgeving die de staten generaal samenstelt. Met minder regels zouden we met een paar ministeries kunnen volstaan.
Verder lezen …Vragenstellen
Verder lezen …
Het rare spreadsheet
Verder lezen …
Adviseren is zo makkelijk
Verder lezen …
De RET en dan niet die uit Rotterdam
Verder lezen …
Goeie discussiestoppers
Verder lezen …
Mogelijke linksites
Verder lezen …
HRM Marketing
Verder lezen …
Doe je eigen onderzoekje
Verder lezen …
Organisatie verandering
Waarom blijven veel organisatie problemen vaak zolang onopgelost, terwijl iedereen ze ziet en het er over heeft? Vinden we het soms leuk om te blijven rondlopen met problemen?
Verder lezen …Hoe werkt Google search
Verder lezen …
Iedereen kan verkopen
Verder lezen …
Geld verdienen met internet
Verder lezen …
De invloeden op trainingseffecten
Verder lezen …
De kern van ondernemerschap
Verder lezen …
Trainingskenmerken
Verder lezen …
Het meten van trainingseffecten
Verder lezen …
Marketing
Verder lezen …
Waardebepalend geld
Verder lezen …
woensdag 9 juni 2010
Ik wil gelukkig zijn
Verder lezen …
dinsdag 8 juni 2010
Het oordeel van anderen
Verder lezen …
Pijnlijke emoties
Verder lezen ...
maandag 7 juni 2010
De beleefdheid gebied
Verder lezen …
De weg kwijt zijn
Verder lezen ...
vrijdag 4 juni 2010
Respect voor jezelf
Verder lezen …
donderdag 3 juni 2010
Begrenzen of bevrijden
Verder lezen …
De kern van instructie
Verder lezen …