zondag 31 oktober 2010
De onbeantwoordbare vragen
Verder lezen …
vrijdag 29 oktober 2010
Ik moet het begrijpen
Hoe vaak komen we deze houding niet tegen bij anderen? Te vaak eigenlijk komen we deze houding van “ik moet het kunnen begrijpen” tegen in het dagelijkse leven. Nu is dat in veel situaties wel te begrijpen. Als ik iets ga kopen dan wil ik wel begrijpen wat me verkocht wordt. Hoewel hoeveel mensen willen precies weten hoe hun auto werkt, van de manier waarop de banden gemaakt worden tot hoe de motor de auto aandrijft voordat ze hem kopen. Het ligt dus ook een beetje aan de situatie.
Verder lezen …donderdag 28 oktober 2010
Ik mag niet slecht zijn
In onze huidige maatschappij kennen we verschillende soorten slecht. Zo ben je natuurlijk slecht als je de Nederlandse wet overtreedt. Je bent slecht als je egoïstisch of egocentrisch bent. Maar je bent ook slecht als je werkloos bent. Of je bent slecht als je niet werkt aan het verbeteren van jezelf.
Verder lezen …woensdag 27 oktober 2010
Hoe arrogant ben je
Zoals ieder mens bezit ik de juiste hoeveelheid arrogantie om te kunnen leven. Als dat niet zo was dan zou ik waarschijnlijk niet de deur uitdurven, laat staan mijn bed uitkomen. Want zonder de arrogantie dat mij niets zal overkomen, zou mijn angst me er van weerhouden het leven met al haar gevaren tegemoet te treden. Nu vinden we het helemaal niet arrogant om te vinden dat ons niets zal overkomen, terwijl de bewijzen er zijn dat we iedere dag de kans lopen op een ongeluk en dat is maar goed ook.
Verder lezen …dinsdag 26 oktober 2010
Kolb’s theorie voor schrijvers
Verder lezen …
maandag 25 oktober 2010
Feitelijk of Informatief
Zelfs in de wetenschap die zich bezighoudt met feiten en informatie is er nog steeds geen duidelijkheid over wat nu precies feiten zijn en wat nu precies informatie is. Van informatie is wel duidelijk wat het probleem is. Informatie heeft namelijk meerdere betekenissen in het dagelijkse leven. Feiten liggen wat anders, maar ook daarvoor geldt dat er in het dagelijks leven vaker algemeen aanvaarde meningen mee bedoeld worden dan echt feiten.
Verder lezen …zondag 24 oktober 2010
Oppervlakkige artikelen
Verder lezen …
Verzuiling in Nederland
In de geschiedenisboekjes wordt gedaan alsof Nederland eeuwenlang een verzuilde maatschappij was en anders alleen de laatste tweehonderd jaar. De ultieme uiting van verzuiling zou je terugvinden in de politiek met haar partijen die links, recht, midden, christelijk, liberaal of sociaal zouden zijn. Maar als je kijkt naar de ontwikkelingen rond politieke partijen in Nederland dan zie je een landschap van oprichting, samenvoeging, scheiding, samengaan van verschillende zuilen en opheffing. Maar verzuiling mag je het eigenlijk niet noemen.
Verder lezen …zaterdag 23 oktober 2010
Statistiek is voor iedereen
Nu zullen veel mensen de haren te bergen reizen, dat je durft te schrijven dat statistiek voor iedereen is. Het vreemde is echter dat ons brein in veel gevallen op basis van statistische technieken beslissingen neemt. Zo is onze opportunistische aard als mens alleen mogelijk in een systeem dat statistiek gebruikt om beslissingen te nemen. Opportunisme is namelijk gebaseerd op de verwachting dat iets winst zal opleveren. Als dat niet zo was, dan zouden we ons baseren op de keiharde cijfers van de verhouding tussen succes en mislukking en bij een groter aantal mislukkingen ervoor kiezen om iets anders te gaan doen.
Verder lezen …vrijdag 22 oktober 2010
Redundant informeren
Verder lezen …
woensdag 20 oktober 2010
Regel regelaars
Hoeveel regels kent deze wereld? Laten we zelfs maar geen schatting doen, want naast het feit dat ieder mens zijn eigen regels heeft, heeft ieder gezin regels, heeft iedere groep regels, enzovoort. Zet een bepaalde begrip dat een mens of een groep mensen aanduid op de puntjes tussen: De/Het .... heeft zijn eigen regels, en je kunt aanvoelen hoeveel regels er in deze wereld bestaan. Van de individuele mens tot de Verenigde Naties ze hebben allemaal hun regels. Wat echter zo vreemd is aan al die regels is dat ze ons niet dichter bij ons doel brengen.
Verder lezen …Wetenschappelijke verspilling
Als je ziet hoeveel wetenschappers er tegenwoordig zijn en hoe weinig er met hun werk gedaan wordt, dan kun je je afvragen of wetenschap zo langzamerhand niet een bron van verspilling is. Er wordt veel kennis ingezet en veel onderzoek gedaan, maar veel uitkomsten worden uiteindelijk niet gebruikt.
Verder lezen …
dinsdag 19 oktober 2010
Hoog van de toren blazen
Wat een schitterend Nederlands spreekwoord voor mensen die zichzelf duidelijk in het beeld zetten met hun uitspraken, terwijl ze eigenlijk helemaal niets in te brengen hebben. Je ziet dit gedrag vaak bij politici als ze weer iets geweldigs te melden hebben of nieuw beleid aankondigen. Maar je ziet ook vaak bij andere makers van regels, met veel bombarie de regel aankondigen, terwijl je eigenlijk hoopt dat de mensen zich uit zichzelf aan die regel gaan houden.
Verder lezen …maandag 18 oktober 2010
Wetenschappelijke feiten of meningen
De wetenschap geeft ons vaak het idee dat zij met feiten werkt. Zo is de zwaartekracht op aarde gelijk aan 9,8 m/s2. Je krijgt verkoudheid van het rhinovirus. Euclidische wiskunde is handig als je oppervlaktes wilt berekenen. Vrouwen zijn slimmer dan mannen. Mensen zijn rationele kopers. Evolutie leidt tot verscheidenheid in soorten. Het vreemde is echter dat honderd tot tweehonderd jaar geleden de wetenschap hele andere ideeën had over sommige van deze feiten.
Verder lezen …zondag 17 oktober 2010
De internet consument
Als marketing praat over de consument dan gebeurt dat altijd in de vorm van wat de consument wil. Uit jarenlang onderzoek is gebleken dat de klant vooral kijkt naar relatie, reputatie, ruil, communicatie, inspanning, behoefte, gemak, prijs, plaats, product en personeel. Als je op internet rondkijkt krijg je langzaam maar zeker het idee dat het niet om de klant gaat, maar om de beurs van de klant en de eigenaar van de website.
Verder lezen …Luisteren naar anderen
Verder lezen …
Verantwoordelijkheid afschuiven
Het bekende zwarte pieten zoals verantwoordelijkheid afschuiven ook wel heet kent meerdere vormen. Zo hebben we het simpele: Ik was niet verantwoordelijk, want ik wist het niet. Dan heb je het: Ik heb alleen maar gedaan wat me werd opgedragen. Je hebt ook nog de variant: Ik kon mijn verantwoordelijkheid niet nemen, want die macht had ik niet. Verder kennen we ook: Ik ben niet verantwoordelijk, want niemand heeft mij verantwoordelijk gemaakt. Een zoveelste variant is: Je moet niet bij mij zijn want ik ben niet verantwoordelijk. Of wat zou u zeggen van: Jij bent verantwoordelijk, want je hebt het mogelijk gemaakt.
Verder lezen …vrijdag 15 oktober 2010
Solidariteit verwachten
Als het gaat om solidariteit dan is er iets vreemds aan de gang. De mensen verwachten vooral dat anderen solidair zijn met hun, maar verwachten vervolgens dat anderen niet verwachten dat zij solidair zijn. Zo zie je bepaalde verworvenheden van de sociaal democratie verdwijnen, de vakbonden, de ziektekostenverzekering, werkloosheidsuitkeringen. Waarschijnlijk is het idee van Tony Judt, dat de sociaal democratie zijn eigen graf heeft gegraven een eerste oorzaak.
Verder lezen …donderdag 14 oktober 2010
Het leven flitst aan mij voorbij
Het is bijna niet te begrijpen hoe het kan dat mensen bijna altijd als ze onderweg zijn haast lijken te hebben. Vertrekken we nu allemaal collectief te laat van huis, omdat we eigenlijk geen zin hebben om te gaan werken of kunnen we gewoon niet inschatten hoe laat we moeten vertrekken om op tijd aan te komen. Of zijn we misschien bang thuis iets bijzonders te zullen missen als we op tijd vertrekken.
Verder lezen …woensdag 13 oktober 2010
De Nederlander wordt geacht
Verder lezen …
dinsdag 12 oktober 2010
Belangrijke internet adviezen
Internet, ooit begonnen als ARPAnet, is een geweldige uitvinding geworden met de toevoeging van de uitvinding HyperText Markup Language (HTML). Maar HTML was niet het enige waardoor internet zo’n succes is. De hele structuur achter internet maakt het mogelijk om op afstand te werken. Dat was ook het doel van de bedenkers van ARPAnet. De gebruikers moesten op verschillende locaties samen kunnen werken, zonder dat ze onderbroken werden door fouten in het netwerk.
Verder lezen …Innovatie en marketing
Verder lezen ...
Wat komt er kijken bij opleiden
In een wereld waarin opleiden een belangrijke invloed heeft op de winstgevendheid van bedrijven en kansen van werknemers, wordt er maar bitter weinig informatie gegeven over de achtergrond van opleiden. Wat probeer je nu eigenlijk te bereiken met een opleiding, behalve die grotere winstmarge en breder inzetbare werknemer?
Verder lezen …maandag 11 oktober 2010
Mijn behulpzame ego
Hoewel we maatschappij breed het ego iets negatiefs vinden, kijk naar begrippen als egoïstisch en egocentrisch, kun je er ook anders tegenaan kijken. Zo zou je het ego ook kunnen zien als een ietwat simpel vriendje dat het beste met je voor heeft. Helaas kijkt dat vriendje daarbij voortdurend naar buiten en probeert in te schatten wat de rest van de wereld van ons verwacht. Hoewel het ons wel het idee geeft dat het daarbij onze doelen nastreeft. Wie zou zo’n vriendje niet willen hebben?
Verder lezen …zaterdag 9 oktober 2010
Het taboe taboe
Verder lezen …
vrijdag 8 oktober 2010
Waarom wil god ons niet helpen
Verder lezen …
donderdag 7 oktober 2010
Waarom wil ik anderen overtuigen
Verder lezen …
woensdag 6 oktober 2010
Ik wil niet hetzelfde doen
Op een bepaald moment in ons leven worden we ons er bewust van dat we eigenlijk niet veel meer doen dan wat anderen ook doen. We worden ons er opeens bewust van dat we helemaal niet uniek zijn. We doen vaak eerder hetzelfde als anderen, dan juist anders. De conclusie die we vervolgens trekken is dat we niet hetzelfde willen zijn maar anders.
Verder lezen …dinsdag 5 oktober 2010
Ik doe hetzelfde
Hoe vaak zeggen we dit tegen onszelf: “Ik doe hetzelfde als waar ik de ander van beschuldig.” Waarschijnlijk zelden en als we het doen dan niet in het openbaar, we willen tenslotte niet ook in het beklaagden bankje terechtkomen. Maar is dit niet eigenlijk precies wat we iedere dag weer tegen onszelf zouden kunnen zeggen: “Ik gedraag me niet anders dan die ander die ik beschuldig.”
Verder lezen …zondag 3 oktober 2010
Plots heb je verplichtingen
Verder lezen …
Het saaie dagelijkse leven
Verder lezen …
zaterdag 2 oktober 2010
Postitief zijn of negatief
Verder lezen …
vrijdag 1 oktober 2010
Wat is systeemtheorie
Het idee achter de systeemtheorie is dat alles met elkaar verbonden is en invloed op elkaar uitoefent. Dus het feit dat ik hier een artikel schrijf is mogelijk omdat een computerfabrikant een computer heeft gemaakt die kan werken met Internet Protocol. Omdat iemand of een groep mensen het IP hebben bedacht kan ik contact maken met de server van LeerWiki. Zo hangt alles aan elkaar en wordt tot een systeem waardoor ik mijn gedachten toe kan vertrouwen aan een veel grotere groep mensen dan alleen maar de mensen die ik ken.
Verder lezen …