dinsdag 31 augustus 2010

Islam versus kapitalisme

Dat wij tegenwoordig op de Islam neerkijken zegt eigenlijk meer over ons dan over de Islam. Wat dat betreft zijn sprekers als Geert Wilders, Thilo Sarrazin, Filip Dewinter en andere uitgesproken Islam “haters” niet meer dan de hoorbare en uitgesproken kenmerken van onze houding tegenover de Islam. Maar als je echt een vergelijking moet maken tussen ons en de Islam, komen we geen van tweeën goed weg.

Verder lezen ...

Je moet wel lezen

Er wordt op internet nogal wat afgespamd. Dat gaat zelfs zover dat tegenwoordig er vanuit gegaan wordt dat als iemand niet meer in een reactie zegt dan: Leuk artikel, dat het een spam reactie is om een backlink te realiseren. Voor een boel reacties kan dat best waar zijn, zeker als de site waar de reactie naar verwijst niets van doen heeft met het onderwerp waar je over schrijft. Er zit echter wel een gevaar aan deze gedachtengang.

Verder lezen …

maandag 30 augustus 2010

Innovatie

In algemene termen betekent innovatie vernieuwing en of verbetering van producten of kennis. Het belangrijkste doel van innovatie is echter niet het verbeteren of vernieuwen van producten of kennis, maar het op peil houden van de eigen marktpositie. Dat op peil houden doen we dan door het aanpassen van een product zodat het een andere meer aantrekkelijke vorm krijgt en blijft verkopen of beter verkoopt. Of het gaat er om je positie als kenniseigenaar te behouden, waardoor klanten bij jou komen om gebruik te maken van je kennis.

Verder lezen …

Als je niet weet waarom

In een vorig artikel had ik het er over dat we onszelf vaker de waarom vraag moesten stellen. Het doel daarvan is niet om onszelf ter discussie te stellen, dat is nergens voor nodig. Het stellen van de waarom vraag is vooral bedoeld om jezelf beter te leren kennen. Het waarom ontdekken achter de dingen die je doet. Maar soms geeft de waarom vraag geen antwoord.

Verder lezen ...

zondag 29 augustus 2010

De klant is koning

De klant is koning, zelfs als hij wil dat je een brug bouwt waar hij vanaf kan springen om zelfmoord te plegen. Maar is dat wel waar dat de klant koning is. Als verkoper zit je altijd in het dilemma dat de klant een wens heeft die je zo goed mogelijk wilt helpen realiseren, terwijl hij soms of vaak eigenlijk niet echt weet wat zijn wens nu precies betekent en dus advies nodig heeft. Moet je dan als verkoper maar klakkeloos doen wat de klant wil: Hij is tenslotte koning. Of moet je de klant tegen zichzelf in bescherming nemen: Hij is tenslotte ook maar een mens.

Verder lezen …

zaterdag 28 augustus 2010

Onbewust gestresst

Mensen geloven dat de zaken waar ze zich niet bewust van zijn geen invloed op ze hebben. Maar het feit dat werknemers last hebben van burn-out en dat we vaak vreemd reageren op gebeurtenissen, maakt duidelijk dat het juist de onbewuste zaken zijn die invloed hebben. Dat is ook hoe ons brein werkt. Het grootste deel van de tijd is het onbewust actief en als er iets in beeld verschijnt dat bewust behandeld moet worden wordt het overgegeven aan ons bewustzijn.

Verder lezen …

Je moet bang zijn

Hoewel angst als je het goed gebruikt een goede emotie is, worden we tegenwoordig eigenlijk alleen maar bang gemaakt. Onze angst wordt dan niet onze partner, maar onze meester. We zijn namelijk voor alles bang en we moeten voor alles bang zijn. We zijn zelfs zo bang, dat we eigenlijk niet meer zien dat we eigenlijk alleen nog maar bang zijn.

Verder lezen …

vrijdag 27 augustus 2010

Ik heb er recht op

In een ver verleden hebben mensen regels bedacht op basis waarvan het mogelijk is om een hemel op aarde te creëeren. In de tijd aansluitend daarop hebben we moeten ontdekken dat het behoorlijk moeilijk is om je aan die regels te houden. Waarom is niet helemaal duidelijk. Hoewel het vast te maken heeft met ons menszijn. Maar wat vervolgens vreemd is, is dat we nu denken recht te hebben op die hemel, zelfs als we de regels niet volgen.

Verder lezen …

Als de waarheid negatief is

Is dat niet een beetje de cultuur waar we nu in leven. De waarheid is niet iets positiefs, omdat het ons een compleet beeld geeft van de werkelijkheid. De waarheid is iets negatiefs, want het geeft ons een compleet beeld van de werkelijkheid en dat bevat zowel positieve als negatieve elementen. Het lijkt wel alsof iets alleen nog positief kan zijn, als het niets negatiefs kent of als de negatieve elementen verborgen gehouden kunnen worden.

Verder lezen …

donderdag 26 augustus 2010

Inspiratie vinden

Iemand vroeg mij laatst waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Nu is dat voor veel schrijvers een redelijke normale vraag, vooral van mensen die wat minder vaak schrijven en moeite hebben om inspiratie te vinden. In mijn geval zijn het vaak kleine zaken die me vervolgens inzicht geven in mijn ego.

Verder lezen …

woensdag 25 augustus 2010

Vrouwelijke ambitie

Er wordt vaak beweerd door mannen dat vrouwen niet zo ambitieus zijn als mannen of zelfs helemaal niet ambitieus. Ja, als het om de hoogste positie in de hiërarchie gaat, dan zijn vrouwen niet zo ambitieus als mannen. Maar als je eerlijk kijkt naar ambitie en het uitlegt als de wens om iets te realiseren, dan zijn vrouwen vaak ambitieuzer dan mannen.

Verder lezen …

dinsdag 24 augustus 2010

Controleren of opleiden

Waarom willen we zo graag dat anderen consequent zijn en in vergelijkbare situaties vergelijkbaar gedrag vertonen? Wat hopen we daarmee te bereiken? Het enige wat je bereikt met mensen die controleerbaar zijn als het gaat om hun gedrag is toch eenheidsworst. Wat is er zo leuk aan eenheidsworst? Op ons bord willen we het allang niet meer. Tenminste als je kijkt naar het aantal traitteurs en kookprogramma’s op televisie. Maar als het om andere mensen gaat, dan zien we het liefst een grote grijze massa van eensluidendheid.

Verder lezen …

Vergeven doe je voor jezelf

Hoewel je van veel religieuzen en andere professionals het idee krijgt dat je vergeeft om de relatie met de ander, vergeef je eigenlijk alleen maar omdat het goed is voor jezelf. Om te beginnen verminderd vergeven de stress van het bezig zijn met wat een ander je heeft aangedaan. Maar vergeven maakt het ook mogelijk om door te gaan met je eigen leven, in plaats van bezig te zijn met wat je is overkomen. Vergeven is in zekere zin bevrijdend en daarmee opent het nieuwe mogelijkheden voor jezelf. Vergeven is dus heel erg egoïstisch en de dader heeft er ook nog voordeel van.

Verder lezen …

maandag 23 augustus 2010

De waarom vraag

Hoewel de waarom vraag in het gewone leven vooral gebruikt wordt om mensen terecht te wijzen: “Waarom doe je dat?” met de juiste intonatie maakt wel duidelijk wat we bedoelen. Is het een hele goede vraag om aan jezelf te stellen, als je iets doet of wilt gaan doen. Verder is het ook een goede begin vraag als je antwoord zoekt op veel levensvragen. Waarom vallen de sterren niet uit de lucht? Waarom neemt de mensheid er genoegen mee dat er zoveel ellende is?

Verder lezen …

Journalistieke absoluutheid

Als je de krant leest of andere media volgt, dan krijg je bij veel rapportages het gevoel dat je naar de waarheid zit te kijken. Het lijkt wel alsof journalisten met een absolute zekerheid mogen praten over wat ze te rapporteren hebben. Nu is dat in veel gevallen niet al te erg. Je kunt er tenslotte zelf wel bij bedenken dat het niet zo waar is als de media het brengen. Vaak ook omdat de rapportage gaat over twee of meer partijen en die hebben natuurlijk allemaal hun eigen standpunt.

Verder lezen …

zondag 22 augustus 2010

Advies verslaafd

Mensen zijn advies verslaafd, van hoog tot laag zijn we advies verslaafd. Al heel jong begint het met onze vraag: Hoe doe je dat dan? Tot aan de minister president die talloze adviseurs rond zich heeft, van politieke tot en met inhoudelijke adviseurs. Ons hele leven zijn we opzoek naar het advies van anderen, alsof we zelf geen eigen ideeën mogen hebben of onze eigen ideeën moeten wantrouwen.

Verder lezen …

zaterdag 21 augustus 2010

Suiker verslaafd

Dit stuk gaat niet over het leven van een suikerverslaafde, hoewel die er zeker zullen zijn. Maar als maatschappij zien we dat niet echt als een probleem, want we zijn als maatschappij verslaafd aan suiker. We stoppen het bijna overal in. Voor een deel is dat omdat we suiker lekker vinden. Maar nog belangrijker is dat het een goedkope manier van conserveren is. Want suiker net als zout houdt vocht vast en zonder vocht kunnen bacteriëren en schimmels zich niet ontwikkelen.

Verder lezen …

vrijdag 20 augustus 2010

Medische absoluutheid

De werkwijze van medici is vrij standaard. Onderzoek eerst het probleem door informatie te verzamelen. Trek op basis van de informatie conclusies over wat het probleem is. Stel een oplossing voor het probleem voor of beter nog schrijf het voor alsof het de enige oplossing is. Nu komen er wel steeds meer medici die alternatieve oplossingen willen proberen, maar het gros doet gewoon wat het geleerd heeft. Maar helaas niet helemaal.

Verder lezen …

Hoe werkt een zwart gat?

Laat ik beginnen met te stellen dat een zwart gat geen gat is in de betekenis zoals wij het woord gat gebruiken. Eigenlijk is een zwart gat meer een grote ruimte stofzuiger dan een gat, maar dat klinkt natuurlijk niet zo leuk. Om de werking van een zwart gat te begrijpen moet ik echter eerst iets anders uitleggen, namelijk hoe ontstaat een zwart gat.

Verder lezen …

donderdag 19 augustus 2010

Zelf denken

In veel situaties moeten mensen zelf denken. De ene mens zal daar minder problemen mee hebben dan een ander. Sommige mensen leven nu eenmaal minder vanuit wat anderen van ze denken dan anderen en zullen dus minder snel hun eigen ideeën overboord zetten als ze botsen met die van anderen. Maar we hebben allemaal momenten dat we doen wat hoort en denken dat het goed is, omdat iedereen het doet.

Verder lezen …

woensdag 18 augustus 2010

Opvoeden lijkt zo makkelijk

Opvoeden lijkt zo makkelijk, maar als je ziet hoeveel ouders problemen hebben met hun kinderen, dan lijkt het makkelijker dan het is. Het punt met opvoeden is namelijk dat het ieder moment dat je wakker bent gebeurt. Het is niet alleen dat ene moment dat je corrigeert, maar het zijn al die momenten waarin je laat zien hoe jij het doet die van belang zijn.

Verder lezen …

dinsdag 17 augustus 2010

Waar ik niet voor betaal is gratis

Met uitzondering van alles waar we persoonlijk onze portemonnee voor moeten trekken, denken veel mensen dat de zaken waar ze niet persoonlijk voor betaald hebben hun niets kost. Zo moeten die gratis reclameblaadjes die in de brievenbus vallen, wel gratis zijn. De reclames die we op televisie zien, hebben ons niets gekost. De straatverlichting in de stad moet ook gratis zijn, want ik heb geen rekening gekregen voor het gebruik.

Verder lezen …

Als je een gat door de aarde maakt, en er in springt, val je er dan aan de andere kant weer uit? (magma even buiten beschouwing gelaten :)

Als je een gat in de aarde zou maken en er in zou springen, zou je er dan uitvallen aan de andere kant. Voor ons gevoel klopt deze vraag. Als we namelijk naar de aarde toe vallen komen we met een harde klap op de grond terecht, die vaak ook nog behoorlijk pijn doet. Voor een gat in de grond maakt dat niet uit. Die klap en de pijn duiden op het feit dat er heel veel energie in de val zit en vrijkomt als je ergens tegen aankomt.

Verder lezen …

maandag 16 augustus 2010

Ik moet perfect zijn

Is dat niet een beetje hoe we onszelf bekijken tegenwoordig. Het komt vast door onze opvoeding en ons opleidingssyteem, maar eigenlijk is de oorzaak niet van belang. Want waar het eigenlijk om gaat is dat perfect willen zijn betekent dat je niet jezelf mag zijn. Perfect zijn betekent dat je moet voldoen aan een norm of die norm nu opgelegd wordt of door jezelf wordt bepaald.

Verder lezen …

Opleidingsprobleem zes

Ik heb ondertussen vastgesteld dat de complexiteit van het onderwijssysteem hoog is. Ik heb aangegeven dat het opleidingsmodel, overigens wereldwijd, een probleem heeft om effectieve en efficiënte methodes van theorie en praktijk kennis overdracht te ontwikkelen. Ik heb vastgesteld dat leerkrachten zowel een positieve als negatieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. Ook de managers in het onderwijssysteem zijn niet gevrijwaard van schuld aan het rendement van het onderwijs. Bij het opleiden bestaat ook nog eens het probleem dat het vooral tot conservatisme leidt en niet creativiteit. Maar dan heb je het nog niet gehad.

Verder lezen …

zondag 15 augustus 2010

Absolute algemene voorwaarden

Volgens de Nederlandse wet heeft iedere onderneming een aantal rechten en plichten. Als je producten verkoopt of klanten hebt dan is het naast die wettelijke rechten en plichten handig om algemene voorwaarden op te stellen. In die voorwaarden kun je vermelden hoe je te werk gaat in een aantal situaties. Het opstellen van die algemene voorwaarden is vooral handig, maar niet verplicht. Je kunt namelijk ook bij iedere interactie met een klant die uitmond in een verkoop een contract afspreken.

Verder lezen …

Ons lichaam

De mensheid heeft een soort liefde haat verhouding met zijn lichaam. De ene mens doet er alles aan om zijn lichaam in topconditie te brengen door het te voeden en te trainen. De andere mens lijkt zijn lichaam te verafschuwen en ziet het meer als een middel om zichzelf te straffen. Maar dan heb je ook nog mensen die hun lichaam zo afschuwelijk vinden, dat ze er niets van willen weten. Alsof ze het liefst hadden gezien dat hun lichaam niet bestond.

Verder lezen …

Er kan maar één de beste zijn

Dit is wat vreemd als je wilt dat er alleen maar winnaars zijn. Tenminste dat is toch wat ze zeggen als het over kampioenschappen gaat. Want de sporters moeten winnaars zijn. De supporters moeten gewonnen hebben. De sport moet winnen. Maar als je de supporters vraagt, dan moet hun ploeg winnen. Als je de sporters vraagt, dan kan er maar één de beste zijn. Wat willen ze nu eigenlijk?

Verder lezen …

zaterdag 14 augustus 2010

Nog een onderwijsprobleem

Met de invoering van de financiering van het onderwijs op basis van totaal bedragen, lumbsum financiering, is er een radicale verandering opgetreden in het onderwijs. Waar vroeger de schoolleider eigenlijk namens zijn schoolbestuur de aanvrager was van bekosting van het onderwijs en het onderhoud van het schoolgebouw, werd hij plots begrotingsbeheerder. Plots moest hij niet alleen bepalen waar hij zijn geld aan wilde besteden maar ook hoeveel hij aan ieder onderdeel wilde uitgeven.

Verder lezen …

Negativiteit

Het is niet zo moeilijk om negatief te zijn. We zijn het allemaal van tijd tot tijd om verschillende redenen. Soms zijn we gewoon negatief omdat we moe zijn en we het gevoel krijgen dat alles te veel is. Soms zijn we negatief omdat we nu al zien dat al het werk op onze schouders komt te liggen, terwijl anderen met de eer gaan strijken. Soms zijn we negatief omdat we iets hebben meegemaakt wat helemaal niet leuk is. Of we zijn negatief omdat we niet krijgen wat we verwachten. Negatief zijn is niet zo moeilijk voor mensen.

Verder lezen …

vrijdag 13 augustus 2010

Hypocrisie rechtvaardigen

Hoewel mensen hypocrisie bij anderen veroordelen hebben ze veel begrip voor hun eigen hypocriete gedragingen. Zo vinden kantoordieven het terecht om hun printerpapier bij hun baas te halen, maar veroordelen ze hem voor het slechte salaris dat hij betaald. Politici vinden het volkomen terecht om onderling afspraken te maken, maar veroordelen bedrijven als ze afspraken maken binnen een kartel.

Verder lezen …

Gods bestaan of mijn bestaan

Het bestaan van god of het geloven in god is voor mijn bestaan niet van belang. Zelfs als ik bewijs zou hebben voor het bestaan van een opperwezen dat mijn leven kan bepalen zou zijn bestaan niets voor mij betekenen. Zoiets als dat mijn bestaan niet van belang is voor het bestaan van de tijger of de ocelot. Het gaat namelijk in het leven niet om het bestaan van opperwezens, maar om het gelijkwaardig behandelen van mijzelf en anderen. Het gaat om het recht van ieder levend wezen op zijn eigen leven. Of dat recht nu bepaald wordt door een opperwezen, een groep opperwezens, een stel planeten of een volkomen imaginair wezen maakt voor mij niet uit. Ik zal zelf moeten ontdekken hoe ik anderen gelijkwaardig kan behandelen.

Verder lezen …

donderdag 12 augustus 2010

Een vierde probleem met onderwijs

Het lijkt wel alsof het opleidingsvak alleen maar problemen kent. Problemen met het realiseren van een hoog rendement. Problemen met het toetsen en meten van de ontwikkeling die leerlingen doorlopen. Problemen met het creëren van conservatievelingen in plaats van creatievelingen. Problemen met het realiseren van een effectief onderwijsmodel waar iedereen voordeel van heeft. Maar dan ook nog problemen met de mensen die werken in het onderwijs.

Verder lezen …

Opleidingsprobleem drie

We hebben dus problemen in het onderwijs en met opleidingen en trainingen. Er wordt hard aan gewerkt om die problemen op te lossen en te voorkomen dat er nieuwe bijkomen. Toch blijf je als buitenstaander problemen zien. Zo blijkt formeel en informeel opleiden elk zijn eigen sterke en zwakke kanten te hebben. Het lukt ons ook niet om de deelnemers creatiever te laten vertrekken dan toen ze binnenkwamen. Maar we hebben nog een derde probleem.

Verder lezen …

woensdag 11 augustus 2010

Een tweede opleidingsprobleem

Zo geweldig als formeel opleiden is als het gaat om efficiënt grote groepen mensen op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken, zo geweldig is ook het probleem dat het veroorzaakt. Opleiden vermindert namelijk creativiteit. Door de gebruikte techniek van klassikaal lesgeven met één leerkracht creëer je namelijk conformisme en conformisten. Mensen durven niet meer vrij van het opleidingssysteem zich te ontwikkelen, maar geloven dat ze alleen nog via het systeem zich kunnen ontwikkelen.

Verder lezen …

Ons opleidingsprobleem

Mensen kennen in principe twee vormen van opleiden. De ene vorm is theoretisch of zoals het officieel heet formeel leren of zoals het door leken genoemd wordt klassikaal opleiden. De andere vorm is praktisch of zoals het officieel heet informeel leren of door leken genoemd ervaring. Beide vormen hebben voor- en nadelen. Zeker bij praktische beroepen is een scheiding van theorie en praktijk nadelig.

Verder lezen …

dinsdag 10 augustus 2010

Spelen met spreadsheets

Mijn eerste ervaring met een spreadsheet was Lotus1-2-3, voor de meeste mensen is dit een volkomen onbekend spreadsheet. Maar toen de eerste spreadsheets ontstonden was dit het belangrijke Spreadsheet dat door veel bedrijven gebruikt werd. Tegenwoordig kent iedereen voornamelijk Microsoft Office Excel en sommige mensen zijn ook bekend met OpenOffice Calc of Google Docs Spreadsheet.

Verder lezen …

Confronteer me niet

Is dat niet een beetje wat onze houding is tegenwoordig. We willen eigenlijk nergens mee geconfronteerd worden, maar vooral niet met onszelf. We willen gewoon lekker onszelf voor de gek kunnen houden en kunnen denken dat we zijn zoals we willen zijn. We willen niet echt onszelf kennen als dat niet van belang is voor hoeveel succes we kunnen hebben. Want als er geld tegenover staat dan willen we plots allerlei hulpmiddelen krijgen om beter te worden.

Verder lezen …

Onszelf voor de gek houden

Als we onszelf voor de gek houden dan houden we onszelf ook echt voor de gek. Zo denken we dat beleefdheid gericht is op onze persoon, maar in werkelijkheid gaat het om de ander. De ander laat zien dat hij weet hoe het hoort en maakt daarbij gebruik van ons. Wij zijn dus niet het doel van de ander, maar iedereen die naar onze interactie kijkt. Maar ondertussen houden we onszelf voor de gek, met het idee dat de ander beleefd is omdat hij ons belangrijk vindt. Waardoor we weer het gevoel krijgen gewaardeerd te worden door de ander. Terwijl het er eigenlijk op neerkomt dat we onszelf waardevol denken.

Verder lezen …

maandag 9 augustus 2010

Binnen- versus buitenwereld

Als je de meeste mensen moet geloven dan is de buitenwereld het belangrijkste wat er is voor een mens. Het gaat er niet om een mens te worden door je op je innerlijk te richten. In plaats daarvan gaat het er om anderen in hun bestaan te bevestigen door je op hun te richten. Maar waarom is het je richten op anderen belangrijker dan het je richten op jezelf. Het je op anderen richten levert ons vaak niet veel meer op dan een ontevreden ander omdat we niet voldoen aan de verwachtingen van de ander.

Verder lezen …

zondag 8 augustus 2010

Brein of Lichaam

De Westerling lijkt vaak meer een brein met een lichaam, dan een mens. Hoeveel van ons zijn zich niet onbewust van hun voeten tot ze pijn doen? Zeggen we niet als we spierpijn hebben: “Ik wist niet dat ik daar ook spieren had.” Hoeveel van ons denken niet dat zij degene zijn die de beslissingen nemen als het gaat om wat hun lichaam doet. Tot ze moeten ontdekken dat het lichaam heel goed instaat is om voor zichzelf te zorgen zonder dat er een bewuste chauffeur aan het stuur zit. Kijk maar eens hoe we reageren als we struikelen. Het is niet alsof we nadenken over hoe we overeind moeten blijven.

Verder lezen …

zaterdag 7 augustus 2010

Normen veroordelen

Ieder mens heeft wel eens momenten waarop hij kritiek heeft op de normen die de maatschappij hanteert. Vooral in onze puberteit hebben de meeste mensen de neiging tegen maatschappelijke normen aan te schoppen. Waarbij ze een paar jaar later soms de grootste en krachtigste voorstanders zijn van dezelfde normen waar ze tegenaan schopten. Maar ergens tegenaan schoppen betekent vaak niet veroordelen.

Verder lezen …

Elkaar veroordelen

Mensen vinden het niet zo moeilijk om elkaar te veroordelen. Wat ze daarbij echter vaak vergeten is dat ons oordeel over anderen ook iets zegt over onszelf. Als we anderen veroordelen dan vinden we onszelf beter dan die anderen. Maar we vergeten ook dat een oordeel niets verandert aan de wereld. Alleen als we actie ondernemen op basis van ons oordeel kunnen we de wereld veranderen.

Verder lezen …

Karma Yoga

Zojuist gekeken naar een programma waarin het begrip Karma Yoga werd duidelijk gemaakt. Waarbij de letterlijke vertaling van Karma Yoga is Werk Verbinden. Dat werk verbinden roept dan natuurlijk de vraag op waarmee wordt dat werk verbonden. De uitleg daarvan was het verbinden van werk met het grotere geheel. Dus in tegenstelling tot werk doen voor jezelf, werk doen voor iedereen of voor god.

Verder lezen …

vrijdag 6 augustus 2010

Muzikanten zijn zielig

Muzikanten zijn zielig, tenminste dat is de gedachte die je moet krijgen als je ziet dat ze zowel voor het schrijven, spelen en publiceren van muziek geld willen krijgen en voor het afspelen. Hoe ziet dat er uit? Je koopt als winkelier of bedrijf een stereo-installatie om je klanten of medewerkers een plezier te doen. Vervolgens moet je betalen voor het feit dat je je klanten muziek aanbiedt. Het bijzondere is alleen wel dat je niet eenmalig betaalt bij de aankoop van de muziek maar iedere keer dat je muziek draait.

Verder lezen …

Als iedereen hetzelfde advies krijgt

De virtuele en reële wereld stroomt over van de adviezen over hoe je bepaalde zaken moet aanpakken. Van hoe je je kleren moet strijken tot hoe je zo hoog mogelijk in de Google zoekresultaten terecht komt. Het vreemde is echter dat niemand dezelfde resultaten realiseert met al die adviezen. Er zijn duidelijk mensen die het beter doen dan anderen. Voor een deel ligt dat natuurlijk aan de kwaliteit van de adviezen. Voor een deel zullen sommige mensen beweren dat het aan de gebruiker van het advies ligt.

Verder lezen …

donderdag 5 augustus 2010

Politieke macht

In een parlementaire democratie zoals we die in Nederland kennen wordt er door politici vaak gedaan alsof zij een soort absolute macht bezitten om voor elkaar te krijgen wat zij willen. In hun marketing komt dit terug in de vorm van hun absolute vertrouwen in hun boodschap. Waarbij ze het geen probleem vinden om beloftes te doen, die ze niet waar kunnen maken. In de Nederlandse parlementaire democratie is namelijk ten eerste sprake van de noodzaak tot compromissen. Maar daarnaast hebben we een technocratische parlementaire democratie bij gebrek aan een betere benaming.

Verder lezen …

Elkaar helpen

Met uitzondering van de egoïstische egoïst die alleen zichzelf belangrijk vindt, willen mensen elkaar altijd graag helpen. Voor sommige mensen is het zelfs een noodzaak en een verplichting om anderen te helpen, als ze niet dagelijks iemand helpen dan voelen ze zich lichamelijk niet goed. Onze manier van helpen heeft vaker echter een erg egocentrisch kantje, we willen dat de ander onze hulp op onze manier accepteert. Aan de ene kant is dat ook vaak niet anders mogelijk, we weten geen anderen manier dan de onze. Aan de andere kant is dat natuurlijk niet echt de ander helpen. Want hoe weet je dat jouw manier de manier is voor de ander.

Verder lezen …

Bewustzijn

Het woord zegt letterlijk wat het betekent Bewust Zijn, je zou ook kunnen zeggen Weten dat je Bestaat of Weten dat je Bent. Maar zo eenvoudig is bewustzijn helemaal niet. We zijn namelijk helemaal niet zo bewust als we denken te zijn. Je zou bewustzijn zelfs een illusie kunnen noemen en volgens sommige wetenschappers is dat ook zo. Het tegenovergestelde van bewustzijn is bewusteloos en slapen. Het ontbreken van bewustzijn dus.

Verder lezen …

dinsdag 3 augustus 2010

Waarom word ik niet rijk

Mensen vragen zich vaak af waarom ze niet rijk worden, ondanks het feit dat ze net zo hard werken als hun collega of concurrent. Er zijn al vele verklaringen voor gegeven. Zo zou het liggen aan je instelling tegenover geld. Als je nu maar je wensen helder voor ogen hebt dan krijg je ze vanzelf. Of het komt omdat mensen je het gunnen, dus aan je gedrag. Of het is gewoon geluk. Het kan er ook aan liggen dat god een plan heeft voor je leven. Maar vaak is het voldoende om naar je eigen gedrag te kijken om te weten waarom je niet rijk wordt. Waarbij niet geschoten altijd mis is overigens ook een niet volledige uitspraak is.

Verder lezen …

De baas over onze gevoelens

Ons wordt geleerd dat we de baas moeten zijn over onze gevoelens, maar de techniek die we daarvoor leren is wegstoppen en niet tonen. We denken vervolgens dat we de baas zijn over onze gevoelens omdat we ze niet meer ervaren. Maar als we eerlijk naar ons gedrag zouden kijken en de manier waarop we op veel zaken reageren, dan moeten we eigenlijk toegeven dat onze emoties de baas zijn.

Verder lezen …

Hypocriet zijn

Laat ik beginnen met duidelijk te maken wat hypocriet betekent. Volgens het woordenboek is dat iemand die voordoet bepaalde regels en normen belangrijk te vinden, maar deze vervolgens niet gebruikt. Een synoniem is ook wel huichelaar of schijnheilige, maar ook januskop en smoelentrekker. Het punt met hypocrisie is echter dat we allemaal hypocriet zijn. Hoeveel mensen moeten niet toegeven dat als puntje bij paaltje komt ze eerst voor zichzelf kiezen ook al hebben ze jarenlang geroepen dat eendracht macht maakt. Dus wat is er zo erg aan hypocrisie.

Verder lezen …

maandag 2 augustus 2010

Hou rekening met mijn kinderen

Dit is iets wat mij altijd weer verbaast aan ouders. Ze verwachten van andere mensen dat zij net zo van hun kinderen houden als zijzelf. Maar zodra ze te maken krijgen met de kinderen van andere mensen behandelen ze die toch echt met minder liefde dan hun eigen kinderen. Hier laat ik nu wel even de ouders buitenbeschouwing die helemaal niet van hun kinderen houden. Verder laat ik natuurlijk ook die rare ouders buitenbeschouwing die meer van de kinderen van anderen houden dan hun eigen kinderen. Het komt allemaal voor.

Verder lezen …

Geld verdienen met schrijven op internet

Er zijn een paar mensen in Nederland die genoeg geld verdienen met het schrijven van artikelen op internet. Het overgrote deel van de schrijvers doet het voor het leuke zakcentje dat je kunt maken met Google Adsense. Maar er rijk van worden zullen ze nooit. Behalve natuurlijk als ze heel veel geluk hebben en een veel bezocht artikel schrijven. Net zoiets als het gat in de markt vinden en het met jouw product kunnen dichten voordat iemand er invalt.

Verder lezen …

zondag 1 augustus 2010

Energieverspillers

Als je de mens iets kunt noemen dan is dat wel een energieverspiller. Waar we voor de uitvinding van de stoommachine en ontploffingsmotor het vooral deden met wind en waterenergie, daar verbranden we nu fossiele brandstoffen alsof we een oneindige voorraad hebben. Terwijl er genoeg energie beschikbaar is voor ons in de vorm van zonlicht, wind en water.

Verder lezen …

Twee keuzes

Als mens hebben we in dit leven twee keuzes als het gaat om beloningen innen. We kunnen direct beloond willen worden of we kunnen een uitgestelde beloning kiezen. Voor de directe beloning geldt eigenlijk dat je daarbij alleen maar voor je eigen voordeel kunt kiezen. Terwijl bij de uitgestelde beloning je kunt kiezen om ook anderen te laten delen in de beloning. In sommige culturen is de directe beloning veel belangrijker dan de indirecte. Maar de keuze komt in ieder cultuur voor.

Verder lezen …